Rijke geschiedenis Van Puijenbroek te raadplegen bij het Regionaal Archief Tilburg

22
05-06-2024
  • Goirle
  • Textielfabriek
  • archief
V.l.n.r. Guus van Puijenbroek, Jef van Gils, Frank van Gils, Sjef Jochens, Mark van Stappershoef, Eric van Opstal, Yvonne Welings. Foto: Pix4Profs.

Het historisch bedrijfsarchief van de Goirlese textielfabrieken van H. van Puijenbroek (HaVeP) is officieel overgedragen aan de gemeente Goirle. Op woensdag 5 juni 2024 ondertekenden burgemeester Mark van Stappershoef en directeur Guus van Puijenbroek de schenkingsovereenkomst voor de overdracht van het archief bij het Regionaal Archief Tilburg.

Een bijzonder moment”, geeft burgemeester Mark van Stappershoef aan. “Goirle en Van Puijenbroek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Twee begrippen die bij elkaar horen. De gemeente Goirle wilde dit unieke stuk geschiedenis niet verloren laten gaan en geeft het bedrijfsarchief van Van Puijenbroek een mooie plek die het verdient”.

Regionaal Archief Tilburg
Het bedrijfsarchief van HaVeP werd jarenlang bewaard in grote verhuisdozen in de fabriek. Voor het archief moest een goede bestemming gezocht worden. De gemeente Goirle neemt het belangrijkste deel van het archief over. Daardoor kan het archief vanaf nu deels online en in de studiezaal van het Regionaal Archief in Tilburg geraadpleegd worden.

Guus van Puijenbroek: “We zijn heel blij dat een belangrijk deel van het historisch archief van ons familiebedrijf nu een goede plek krijgt. Het archief geeft toch een unieke inkijk in een industrie die bijna volledig uit onze regio verdwenen is, maar hier wel een grote stempel op gedrukt heeft.”

Rijke geschiedenis
In 1865, bijna 160 jaar geleden, richtte Hendrik van Puijenbroek het bedrijf Van Puijenbroek op. De eerste jaren werd uitsluitend gericht op de productie van linnen. In 1934 volgde de uitbreiding naar de confectie van bedrijfskleding met een ongekende groei als gevolg. Op het hoogtepunt in 1939 telden de textielfabrieken in Goirle zo’n 1.200 medewerkers. Op de plek waar ooit de fabriek van HaVeP stond verrijst nu een nieuwe woonwijk met de bijzondere naam Land van Anna. Verwijzend naar villa Huize Anna, in 1903 gebouwd door Eduard van Puijenbroek en vernoemd naar zijn vrouw Anna. Zo blijft de rijke Goirlese textielgeschiedenis van Van Puijenbroek levendig aanwezig.

Voor het bedrijfsarchief moest een goede bestemming gezocht worden. Gemeente Goirle wilde dit stuk geschiedenis niet verloren laten gaan en zocht contact met het Regionaal Archief Tilburg. Van Puijenbroek bestaat al bijna 160 jaar, in 2015 werd het 150-bedrijfsjubileum uitgebreid gevierd in het gemeentehuis van Goirle.

 

Archief: 1475 Textielfabrieken H. van Puijenbroek, Goirle (regionaalarchieftilburg.nl)

Foto's; Foto's & Kaarten (regionaalarchieftilburg.nl)

Eerdere blogs over Van Puijenbroek:

- 2015:   Expositie Van Puijenbroek in gemeentehuis Goirle (regionaalarchieftilburg.nl)

- 2015:  150 jaar Van Puijenbroek Textiel (regionaalarchieftilburg.nl)

- 2015:  Gorp & Rovert van leengoed tot landgoed (regionaalarchieftilburg.nl)

- 2018:   Oorlogsslachtoffer Jan Karel Sindorff (1915-1944) (regionaalarchieftilburg.nl)

- 2023: Tjaps als culturele ontmoetingen in een koloniale wereld- textielmuseum.nl - TextielMuseum

 

In de media:

- De stenen van HAVEP zijn weg uit Goirle, maar het papieren archief blijft behouden | Goirle | bd.nl

- De stenen van HAVEP zijn weg uit Goirle, maar het papieren archief blijft behouden | Tilburg | ed.nl

- Een verdwenen sleutel redt het archief van textielfabriek Van Puijenbroek - Omroep Brabant

- Van Puijenbroek Archieven - (omroeptilburg.nl)

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag