Symposium Schepenbankarchieven op 27 maart

4
29-02-2024
 • symposium
 • schepenbank
 • lezing
 • workshop
Symposium Schepenbank programma

Symposium ‘…Voor schout en schepenen’ - Onderzoek in de archieven van de schepenbank  

Regionaal Archief Tilburg beheert achttien schepenbankarchieven. Deze zijn allemaal gescand en online te bekijken via de website. Reden om tijdens een symposium eens extra aandacht te schenken aan deze archiefbron! 

< Klik voor vergroten van het programma

Waarom een symposium?  
Een schepenbankarchief bevat een rijkdom aan informatie over alle facetten van het leven. Dat gaat van huwelijkse voorwaarden tot testamenten, boedel- en voogdijrekeningen, erfdelingen, schuldbekentenissen, openbare verkopen, criminele en civiele processen. Er is informatie over bruiloften, jaarmarkten en kermissen, onderwijs, ziekte en dood, begrafenissen, geneeskunst en nog véél meer. We organiseren dit symposium om deelnemers kennis te laten maken met deze rijke en diverse bron. 

Het programma  
Tijdens het symposium delen diverse onderzoekers met veel ervaring in schepenbankarchieven hun kennis. Het programma bestaat uit workshops en lezingen, waarin veel aspecten uit de schepenbankarchieven aan bod komen. John van Erve geeft in zijn lezing een algemeen beeld van de schepenbank van Tilburg en Goirle. Emeritus-hoogleraar Trix van Erp gaat in op voluntaire of vrijwillige rechtspraak en Luud de Brouwer legt uit hoe voogdij- en boedelrekeningen een bron kunnen zijn voor onderzoek naar het dagelijks leven. 

Dorpsadvocaat - Pieter II Brueghel - MSKGent - Artinflanders - foto Hugo Maertens - public domainVerder is er aandacht voor het lezen van oude handschriften en voor de nieuwste technieken om oude handgeschreven teksten via kunstmatige intelligentie beter leesbaar te maken. De deelnemers kunnen zelf aan de slag in een workshop voor het conserveren van archiefstukken. Tijdens een rondleiding door het depot liggen bijzondere stukken uit verschillende schepenbanken klaar. Tijdens wat langere workshops in de middag leer je een schepenakte te analyseren of krijg je te horen hoe je zeer gedetailleerd onderzoek kunt doen naar de geschiedenis van een huis. Het programma duurt van 9.30 tot 17.00 uur (inloop 9.00 uur). Uiteraard sluiten we af met een gezellige borrel. 

ILLUSTRATIE : DORPSADVOCAAT - PIETER II BRUEGHEL - MSKGENT - ARTINFLANDERS - FOTO HUGO MAERTENS - PUBLIC DOMAIN

Voor wie?  

Het symposium is uitermate geschikt voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis ouder dan de 19e eeuw. Zodra je met je onderzoek vóór 1800 komt, kun je eigenlijk niet om de archieven van de schepenbank heen. Iedereen die op zoek is naar meer verdieping van bijvoorbeeld de stamboom of lokaal historisch onderzoek is van harte welkom! 

Praktische informatie: 

 • Symposium ‘…Voor schout en schepenen’. Onderzoek in de archieven van de schepenbank  

 • Woensdag 27 maart van 9.30 tot 17.00 uur (inloop 9.00 uur) 

 • Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg 

 • Deelname is kosteloos, lunch is inbegrepen 

 

Wil je deelnemen? Meld je dan wel even aan (< klik op deze link!)

De schepenbanken in de collectie van Regionaal Archief Tilburg zijn van Alphen en Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Drimmelen en Standhazen, de Eninge van Oisterwijk, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, 's Gravenmoer, Hendrik Luiten Ambacht, Hilvarenbeek, Hooge en Lage Zwaluwe, Loon op Zand, Made, Moergestel, Oosterhout, Raamsdonk, Terheijden, Tilburg en Goirle.

Segget Voort - uit schepenbank archief 14

9 reacties

Reageren
 1. kees | Mar 28, 2024
  Heb ik iets gemist ?
 2. Frank | Mar 08, 2024
  ik heb mij net ook aangemeld voor het symposium, ik ben benieuwd.
 3. Jojanneke | Mar 06, 2024
  Beste allen, wat fijn dat jullie willen komen. Meld je even aan via de aanmeldknop in de tekst. Groeten, Jojanneke
 4. Jan | Mar 06, 2024
  Ik geef me op voor het symposium op 27 maart
 5. ine | Mar 05, 2024
  Hallo Ook ik wil me graag opgeven voor  het symposium. Ine Spapens van den Biggelaar
 6. Henry | Mar 05, 2024
  Wil me bij deze graag aanmelden voor het symposium op 27 maart a.s. Met vriendelijke groet,  
 7. Seth | Mar 05, 2024
  ik geef me op voor het bijwonen van het symposium op woensdag 27 maart a. S. 
 8. jojanneke | Mar 05, 2024
  Hallo Eef, fijn, je bent van harte welkom. Graag zelf even aanmelden via https://schepenbank.eventbrite.nl . Groeten, Jojanneke van Regionaal Archief Tilburg
 9. Eef | Mar 01, 2024
  Beste collega's van het Regionaal Archief Tilburg,   Bij deze meld ik me aan voor het symposium.   Eef van Hout publieksmedewerker Regionaal Archief Nijmegen

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag