Tilburgse gedichtenbundels Piet van Beers gedigitaliseerd

6
19-01-2024
  • Tilburg
  • gedichten
  • Tilburgse taal
  • Piet van Beers
  • digitalisering

Onlangs zijn alle 26 gedichtenbundels van de in 2018 overleden Tilburgse dialectenschrijver Piet van Beers eindelijk gedigitaliseerd en te zien op onze website. Een jaar voor zijn dood zijn wij in 2017 als Regionaal Archief Tilburg langs geweest omdat de heer van Beers een bestemming zocht voor zijn collectie gedichten. Omdat het toen al met hem slechter ging was het moment aangebroken om alles in goede banen te leiden, zodat de gedichten voor eeuwig bewaard zouden blijven. Het contract werd opgemaakt en de gedichten werden overgedragen aan de gemeente Tilburg die het in bewaring heeft gegeven bij Regionaal Archief Tilburg. En nu dus ook digitaal in te zien. 

Piet van Beers werd geboren in 1927 in Loon op Zand en kwam in 1959 naar Tilburg. Hij groeide echter op met het Tilburgs dialect als moedertaal. In de jaren tachtig begon hij met het schrijven van gedichten in het Tilburgs dialect, die onder meer werden gepubliceerd in een blad voor tuinders en in een wijkkrant voor Tilburg-Noord. In 2001 werd hij tijdens het festival De Bruisende Bron in de Muzentuin uitgeroepen als winnaar van de Tilburgse Poëzieprijs. Sinds mei 2001 publiceerde hij wekelijks een gedicht in het Tilburgs op CuBra. Ook in carnavalskringen was van Beers een bekende naam. Gedurende vele jaren schreef hij de dialectteksten voor de Kruikenmis. Hieruit spreekt een groot gevoel voor humor, nostalgie en volkscultuur. 

Als je kennis wilt opdoen van de Tilburgse Taol dan zijn deze gedichten een mooie ondersteuning en de moeite waard. Neem er maar eens kijkje in dit bijzonder archief.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag