De Depot Show - Aflevering 2 Het Rampjaar 1672

5
10-01-2024
  • podcast
  • De Depot Show
  • rampjaar
  • 1672

Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Deze zin wordt vaak herhaald als we het over het Rampjaar hebben. Maar wat is dat eigenlijk? Voor de Republiek der Verenigde Nederlanden luiden het Rampjaar het einde van de Gouden Eeuw in. In maart 1672 vallen de Engelsen een Nederlands handelskonvooi aan en daarna volgen er verschillende oorlogsverklaringen van onder andere de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV. De Republiek wordt van alle kanten aangevallen en het volk is in paniek.  

In 2022 was het Rampjaar 350 jaar geleden en collega Luud de Brouwer schreef ter ere van dit herdenkingsjaar maar liefst achttien blogs online over dit onderwerp.  Hij vroeg zich af wat het Rampjaar voor de dorpen in ons werkgebied heeft betekend.  Luud inventariseerde de afgelopen jaren verschillende archieven van dorpsbesturen en kwam tijdens dit werk veel mooie en interessante fragmenten tegen, over het Rampjaar. In deze tweede podcast aflevering neemt hij host Sterre Schlink mee naar het jaar 1672 en de heftige periode erna. Samen maken ze een ronde langs de dorpen en bespreken ze wat voor invloed het Rampjaar had op de levens van de gewone man en vrouw.  

Benieuwd naar de (archief)stukken en blogs die we deze aflevering bespreken? Bekijk ze hieronder:  

De podcast beluister je op onze website of via   Spotify,   Google,   Apple   en   Podimo.

De muziek is gemaakt door Job van Etten, het logo is ontworpen door DingDong, productie en mixage is gedaan door Sterre Schlink. 

 


 

 

 

 

 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag