Film van de maand #39 Groot Gildefeest in 1983

2
14-11-2023
  • film van de maand
  • filmcollectie
  • Tilburg
  • gilden

Op 12 juni 1983 trok een bonte stoet door de straten van Tilburg. Ter ere van het ‘Groot Gildefeest’ liepen maar liefst 41 gilden in een grote optocht van het Koningsplein naar het sportpark van AaBe.

Dankzij amateurfilmer Emiel Leermakers is het indrukwekkende spektakel vastgelegd. Zijn beelden tonen de traditie van de gilden in al haar rijkheid en daarom is dit met recht de film van deze maand.

Feest bij het Sint Jorisgilde

De aanleiding voor de feestelijkheden in 1983 is het 500-jarige bestaan van het Tilburgse St. Jorisgilde. Het gilde werd, samen met die van St. Sebastiaan en St. Dionysius, geëerd met de tentoonstelling “Onze Gilden” in Oudheidkundig Centrum De Oliemeulen. Daarnaast vond er op 4 juni al een demonstratie plaats bij het paleis-raadhuis. Kortom 1983 was in Tilburg een jaar waarin de gilden centraal stonden.

Overigens bewaart Regionaal Archief Tilburg een aantal belangrijke stukken uit de historie van het St. Jorisgilde. Waaronder een 123 centimeter lange gildekaart, die in 1915 werd verleend door de heer en vrouwe van Tilburg en Goirle. Het bevat een soort reglement bestaande uit 35 artikelen over onder andere ‘den papegaey schieten’ en de verplichting om jaarlijks op de dag van de Heilige Joris bij diens altaar aanwezig te zijn.

De tekst gaat verder onder het fragment.

 

Groot Gildefeest in 1983

Terug naar de jaren tachtig, waar Tilburg zich op 12 juni 1983 klaarmaakt voor het Groot Gildefeest. Na een ochtenddienst in de Heikese kerk trekken duizenden gildebroeders in optocht van het Koningsplein, via de Paleisring naar de Heuvel, om vervolgens via de Sint Josephstraat en de Hoevenseweg naar het Leijpark en tenslotte de AaBe-velden te lopen.

Op de filmbeelden zien we hoe de stoet door de straten trekt. Met historische kostuums, paarden, vaandels, trommels en uiteraard gildezilver. Helaas geeft de film maar een korte indruk van de wedstrijden op het terrein van Aabe. Al zullen er zeker nog Tilburgers zijn die hier herinneringen aan hebben.

Dankzij Leermakers in dit belangrijke stukje Brabants erfgoed vastgelegd. Op de filmbeelden zien we een eeuwenoude traditie doorleven in de jaren tachtig. Weekblad De Tilburgse Koerier geeft in 1983 al een verklaring voor het tijdloze succes van de gilden. Namelijk de “uitstekende onderlinge broederschap”. En dankzij dit broederschap viert het Sint Jorisgilde anno 2023 het 540-jarige bestaan. 

Meer bronnen


Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag