Film van de maand #37 Een dagje Beekse Bergen

4
19-09-2023
  • filmcollectie
  • film van de maand
  • Beekse Bergen
  • Hilvarenbeek
  • uit de beeldcollectie

Waar eens de Beekse hei lag, grazen tegenwoordig zebra’s. Het gebied tussen Hilvarenbeek en Tilburg ontwikkelde zich vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw namelijk van natuur tot toonaangevend recreatiegebied.

Met de film van deze maand duiken we in de geschiedenis van Safaripark Beekse Bergen. In de vroege jaren zeventig brengt de van oorsprong Udenhoutse-Tilburgse familie De Bakker een bezoek aan het destijds nog Leeuwenpark. Jan de Bakker (ca. 1925-2018), die ten tijde van het filmen al jaren in de Verenigde Staten woont, legt dit gezinsuitje met zijn camera vast.

Van heide tot safaripark

Van oorsprong is het gebied, dat we nu kennen als de Beekse Bergen, de Beekse, of  meer specifiek de Breeheesche Heide. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende de hei onder andere als oefenterrein voor in Tilburg gelegerde soldaten. In 1924 koopt Gemeente Tilburg een hier een groot stuk grond aan, wat de basis zal zijn voor de latere Beekse Bergen.

Soldaten op de Breeheesche heide (later Beekse Bergen) omstreeks 1915. Fotograaf onbekend, fotonummer 054687.

In de eerste instantie werd het gebied ontwikkeld tot vloeivelden, om zo afvalwater uit de stad op een natuurlijke manier te zuiveren. Tijden veranderen en de vloeivelden worden door nieuwe zuiveringstechnieken overbodig, daartegenover staat dat na de tweede wereldoorlog de welvaart groeit en daarmee ook de behoefte aan recreatiemogelijkheden toeneemt. Zo wordt in 1961-1962 een grote waterplas uitgegraven. Leuk detail, het zand wordt gebruikt voor de aanleg van het hoogspoor door de Tilburgse binnenstad. In 1964 werden de eerste recreanten verwelkomd in de Beekse Bergen.

De eerste wilde dieren arriveerden in 1968. Met de opening van Leeuwenpark Beekse Bergen. Het park was opgezet volgens een destijds nieuw concept waarbij de dieren niet in kooien leefden, maar een groot terrein tot hun beschikking hadden. Bezoekers rijden vervolgens met de eigen auto door de verblijven, om zo de dieren te observeren.

Uiteindelijk vonden ook andere diersoorten hun thuis in Hilvarenbeek en groeide het park uit tot de huidige Beekse Bergen. Waar bezoekers nog steeds kunnen zwemmen in het natuurbad en leeuwen vanuit de auto te bekijken zijn, maar tegenwoordig zijn er meer dan honderd diersoorten en worden grote internationale festivals op het terrein georganiseerd.

De tekst gaat door onder de film.

Een dagje leeuwenpark in de jaren zeventig

Leeuwen in de Beekse Bergen. Fotograaf Rien Siers, fotonummer 1238_F0400.

De Tilburgse familie De Bakker bezoekt de Beekse Bergen in de overgangsperiode van leeuwenpark naar safaripark. Met twee auto’s rijdt de familie dicht lang de leeuwen, die hier overigens geen aandacht aan besteden. Daarnaast zien we een jachtluipaard oversteken. Dit Afrikaanse jachtdier is sinds 1970 in het park te vinden.

Hoewel de grote katachtigen spectaculair zijn, beleeft de familie het meeste plezier aan de bavianen. Deze brutale apen kwamen eveneens in 1970 naar Hilvarenbeek en zorgde zeker in de beginjaren voor problemen. Denk hierbij aan(soms succesvolle) ontsnappingen, maar ook het beschadigen van auto’s. De auto’s van familie de Bakker lijken ongeschonden uit het apenverblijf te rijden. Hoewel, enkele verstekelingen lijken toch te hopen op een lift naar de vrijheid.

Meer Beekse Bergen?

Wil je meer weten over de boeiende geschiedenis van het safaripark? Op 4 oktober 2023 organiseert Regionaal Archief Tilburg een historisch café over dieren. Eén van de sprekers is Jorgen Janssen. Hij werkte mee aan het boek “50 Jaar Beekse Bergen” (2018). Lees meer over het programma en aanmelding

De film van deze maand komt uit een recente schenking. De hele collectie van De Bakker is te bekijken in onze beeldbank en op BrabantinBeelden. Hierin bevinden zich onder andere bijzondere beelden van een slipjacht en een carnavalsoptocht in Udenhout.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag