Charter Centraal: De afkomst van Oltman Meijer

1
07-09-2023
  • charter centraal
  • Oldenburg
  • Oltman Meijer

In de charterverzameling van Oisterwijk en Moergestel bevindt zich een oorkonde die is uitgegeven in het Duitse Oldenburg in Oost-Friesland in Nedersaksen. Het betreft een zogenaamde akte van bekendheid, een verklaring waarin iemands afkomst wordt bevestigt. Een dergelijke akte van bekendheid was nodig als een persoon b.v. ging trouwen en een verklaring over zijn of haar afkomst of geboorte noodzakelijk was om de handeling te voltrekken.

In dit geval gaat het om de persoon van Oltman Meijer. Hij gaat trouwen met Maria Jan Davids in Geertruidenberg in 1606.

De oorkonde is in een goed handschrift geschreven maar het ontcijferen van deze akte is geen sinecure. De verklaring is natuurlijk in het 17de eeuwse Duits geschreven en handschriften ontcijferen in een andere taal blijft lastig.

Johannes Ludewich als superintendent in Oldenburg, geeft de verklaring af en er zijn twee getuigen die deze verklaring mede ondertekenen: Rudolf Kuterman (of Huterman) en Hinrich Wilthof. Een superintendent is een predikant in de Lutherse kerk en hoofd van een kerkelijk gebied. Oldenburg was al vroeg overgegaan tijdens de reformatie en werd evangelisch-luthers.

Oltman Meijer is geboren in het huis Meijerhof in Oomstede in of bij Oldenburg op 4 september 1580. Het goed waar hij is geboren is een leengoed dat al generaties in bezit is van de familie. Zijn vader heette Diederik Meijer en hij komt uit een oud adellijk geslacht met titel en familiewapen.

Oltman Meijer liet zich inhuren als militair en diende onder de gouverneur van Geertruidenberg als ruiter. Daarnaast was ook hoefsmid in het leger. Omdat hij uit het buitenland afkomstig was en niemand kon getuigen dat hij daadwerkelijk was wie hij zei dat hij was, bestond er de noodzaak om in zijn geboorteplaats te controleren of zijn afkomst klopte.
Op 16 februari  1610 werd hij poorter van Breda en daar lag hij waarschijnlijk ook in garnizoen aangezien zijn kinderen daar zijn geboren.
Hij stierf in de strijd rondom het beleg van Breda door de Spaanse edelman Ambrogio Spinola in mei van het jaar 1625. Als overlijdensplaats wordt genoemd Mill in de Baronie van Breda. Dei plaats kan ik niet identificeren.

Meer over de afstamming en het nageslacht van Oltman Meijer kun je lezen https://rollemagenealogie.nl/wp-content/uploads/2020/12/SR_Meijer-Cornelis-1886-tot-1966-voor-website-2020.pdf


Versierde initiaal letter i.

bron: https://charterbank.regionaalarchieftilburg.nl/charters/1433-146?position=740&list=XMbeNhWMsM5iV45zQ_g_HUUZ4UQMDU_Z0F0rg_vVGq8

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag