De maand juni is het Pride-maand. Gedurende de hele maand wordt er speciaal aandacht besteed aan de positie, emancipatie en acceptatie van de lhbtiq+-gemeenschap.
En dat is nodig; qua emancipatie en acceptatie is er nog een flinke slag te slaan. Dat geldt ook voor de zichtbaarheid van de community in archiefcollecties. Natuurlijk is er IHLIA LGBTI Heritage, dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbtiq+ in Nederland, maar in lokale en regionale archiefcollecties komt deze gemeenschap er maar bekaaid af.
Een van de taken van Regionaal Archief Tilburg is het documenteren van de samenleving. Het is belangrijk dat de collectie een goede weerspiegeling vormt van onze samenleving. In onze archiefcollectie kunnen onderzoekers sinds kort het archief van het COC Tilburg, Breda en omstreken raadplegen, hoera! Maar één zwaluw maakt nog geen zomer (al is het een begin).
Om toekomstige generaties onderzoekers een zo goed mogelijk beeld te geven van de maatschappij vanaf het einde van de twintigste eeuw is het belangrijk dat óók de archieven van de lhbtiq+- gemeenschap bewaard worden en beschikbaar komen voor onderzoek. We willen toch niet dat onderzoekers over 100 jaar wèl onderzoek kunnen doen naar het wel en wee van de Wieler Trim Club Made en Postduivenvereniging “Vitesse”, maar dat er geen snipper (al dan niet digitaal) te vinden is over bv. Lesbies Kruit of de Happy Boys & Girls?

Een verdere zoektocht in onze archief-, beeld- en audiocollectie naar informatie over de lhbtiq+-community levert bitter weinig op: twee geluidsfragmenten, enkele foto’s van Henk Krol en foto’s van Roze Maandag. In de Collectie Documentatie Tilburg zitten een paar nieuwsbrieven van het COC Tilburg, een Roze Kermiskatern van de Gaykrant, een folder van de opening van het COC aan de Koestraat en een krantenknipsel van ‘homo-disco Pinx’ aan de Heuvelring. In het archief van de Welzijnsdienst (WZD) van de gemeente Tilburg is de raamnota homo-emancipatiebeleid 1986-1992 te vinden, maar dan houdt het wel op. En dan te bedenken dat we ca. twaalf km archiefmateriaal in onze depots hebben liggen! Maar emancipatie is een proces van de lange adem.
Het wordt tijd dat de LHBTI+ community hun rechtmatige plaats in de geschiedenis inneemt. Het bewaren en eventueel overdragen van documenten en archiefmateriaal is een eerste stap. Want: No documents, no history!
De afbeeldingen zijn afkomstig uit Archief 399, Collectie Documentatie Tilburg, invnr. 1, Handtekeningenactie voor een eigen pand voor het COC en flyer van de opening van het COC