Alle 160.000 bidprentjes weer op de goede plek!

21
31-05-2023

Regionaal Archief Tilburg heeft een omvangrijke collectie bidprentjes. De collectie bestaat inmiddels uit bijna 160.000 prentjes! In 1997 is men begonnen met het indexeren van de bidprentjescollectie, zodat ze via de Zoek een persoon-functie op de website vindbaar zijn. Er worden nog steeds dagelijks nieuwe bidprentjes aan de database toegevoegd. Bidprentjes zijn een belangrijke genealogische bron voor stamboomonderzoek, omdat zij gegevens bevatten die vaak nog niet in de registers van de burgerlijke stand in te zien zijn vanwege de openbaarheidstermijn.

De bidprentjesafdeling wordt gerund door een enthousiaste groep van tien vrijwilligers. Zij sorteren de binnengekomen bidprentjes, voeren de namen in de database in en bergen de prentjes vervolgens in het depot op. Afgelopen vrijdag stonden we samen met de vrijwilligers stil bij een nieuwe mijlpaal: Zij hebben de complete bidprentjescollectie gecontroleerd!

Een systematische controle van de gehele bidprentjescollectie was sinds de aanleg van de collectie niet eerder gedaan. In de loop der jaren is het weleens voorgekomen dat een prentje door de archiefcollega’s op een verkeerde plaats is teruggezet, waarna zo’n prentje onvindbaar is. Door met zijn tienen alle bidprentjes systematisch door te nemen (dat zijn toch bijna 16.000 prentjes per persoon!) hebben de vrijwilligers ervoor gezorgd dat alles weer op de goede plek staat, er een heleboel verloren gewaande bidprentjes weer teruggevonden zijn en alle gegevens van de prentjes weer goed in de database staan. Wij zijn onze vrijwilligers daar natuurlijk ontzettend dankbaar voor!

De bidprentjescollectie is te groot om in zijn geheel te digitaliseren. Wél scannen we op aanvraag kosteloos bidprentjes. Wil je graag scans van een bidprentje? Mail ons dan op info@regionaalarchieftilburg.nl. Heb je thuis bidprentjes waar je niets mee doet? We nemen ze graag op in onze collectie. Je kunt de bidprentjes afgeven bij de balie of per post aan ons toesturen. 

Foto: een groot deel van de bidprentjesclub. Twee leden konden helaas niet bij het fotomoment aanwezig zijn.

2 reacties

Reageren
 1. Peter | Jun 08, 2023
  Niet goed gerekend !? Er zijn 10 vrijwilligers, 2 niet aanwezig, er staan er 9 op de foto !
 2. Frank | Jun 02, 2023
  Wat een geweldige bidprentjesclub vrijwilligers zijn jullie. Al jarenlang prachtig werk (heb ik een tijd van dcihtbij kunnen zien), dat bijdraagt aan meer zoekresultaten. Complimenten !

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag