Film van de Maand #33: Berkel-Enschot op film

3
30-05-2023
  • film van de maand
  • filmcollectie
  • Berkel-Enschot
  • BrabantinBeelden

Berkel-Enschot heeft een rijke historie. Tot voor kort was deze bij Regionaal Archief Tilburg alleen in documenten en foto’s terug te vinden, maar vanaf nu komt de geschiedenis nóg meer tot leven. De archiefcollectie is namelijk verrijkt met bijzondere filmbeelden van het Brabantse dorp uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. Daarom staat bij de film(s) van deze maand Berkel-Enschot in het zonnetje. 

Nieuwe aanwinst

Dit jaar schonk de Berkel-Enschotse amateurfilmer Peter Brekelmans een deel van zijn filmcollectie aan Regionaal Archief Tilburg. Een bijzondere mijlpaal, want hiermee kon eindelijk bewegend beeld van het dorp aan de collectie worden toegevoegd. 

De collectie bevat mooie familiefilms van Sinterklaas en dagjes Efteling. Daarnaast krijgt de collectie extra historische relevantie, omdat Brekelmans ook belangrijke evenementen in zijn dorp filmde. 

De tekst gaat verder onder het filmpje.

 

De eerste carnavalsoptocht in Knollevretersgat

Bijzonder zijn de beelden van de eerste carnavalsoptocht in Berkel-Enschot. In 1976 klonken de eerste carnavalsgeluiden in het dorp met de oprichting van stichting S.O.K. (Stichting Openbaar Karnaval) en werd na een prijsvraag gekozen om het dorp jaarlijks tijdens carnaval Knollevretersgat te dopen. Uiteindelijk vond de eerste optocht plaats in 1977. Compleet met Raad van Elf onder leiding van Prins Fons den Irste. 

Op de filmbeelden van Brekelmans passeren opvallende praalwagens en uitbundige loopgroepen de camera. Tijdens een carnavalsoptocht worden vaak actualiteiten belicht, zo ook in het Knollevretersgat van de jaren zeventig. Zo zien we hoe Joop den Uyl, destijds nog net minister-president, met steekpenningen in verband wordt gebracht en op een praalwagen met grote hond lezen we de pakkende slogan: “Géén poep op de stoep”. Daarnaast zien we de prinsenwagen van Fons den Irste voorbij trekken. Brekelmans bracht overigens ook enkele latere optochten in beeld, die eveneens via de filmbank zijn te bekijken.  

Ronde van Berkel 

Naast de Knollevreters komt in de collectie van Brekelmans nog een uniek stukje Berkelse geschiedenis aan bod: De Ronde van Berkel. Deze wielerwedstrijd is sinds 1953 onlosmakelijk verbonden met de kermismaandag en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gereden. Brekelmans filmde de Ronde in 1990, 1991 en 1993. Niet alleen de sportieve prestaties van de fietsers zijn te zien, maar hij legde ook de vertrouwde gezelligheid langs de route vast.  

Kortom deze nieuwe collectie biedt nostalgisch kijkplezier, maar is vooral een feest der herkenning voor de inwoners van Berkel-Enschot (en daarbuiten).  

Wil je alle films bekijken?

In het totaal zijn 21 films uit de collectie Brekelmans voor iedereen te bekijken in de beeldbank van Regionaal Archief Tilburg en op BrabantinBeelden, hét foto- en filmgeheugen van Brabant. 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag