Film van de maand #31: Een dagje Efteling in 1978

8
22-03-2023
  • film van de maand
  • filmcollectie
  • Efteling
  • Kaatsheuvel
  • Loon op Zand
  • BrabantinBeelden

Van nostalgische speeltuinen tot het sprookje van Langnek. Wie heeft er geen (jeugd)herinneringen aan de Efteling? Het Brabantse park opende in 1952 de deuren en groeide in de daaropvolgende jaren uit tot één van de meest bezochte themaparken van Europa. Met de film van deze maand volgen we twee Tilburgers tijdens een zonnig dagje Efteling in 1978. 

De Efteling in 1978

Het dagje uit werd gefilmd door de Tilburgse Lauran Wijffels, die zelf ook kort in beeld komt op de Wankelbrug. Verder zien we bekende beelden zoals het Carrouselpaleis en het Sprookjesbos, met bewoners als Doornroosje en de Vliegende Fakir, maar ook verdwenen plekken zijn vastgelegd. Kortom, de film toont een themapark in ontwikkeling.

Onderstaand: Fragmenten uit de film. Klik   hier   om de hele film te bekijken.
(de tekst gaat verder onder het fragment)

 

De opening van het Spookslot

Het jaartal 1978 doet bij de echt liefhebbers vast een belletje rinkelen. Het is namelijk het openingsjaar van het   Spookslot,  dat op 10 mei 1978 de deuren opende, en inderdaad ook door onze filmmakers bezocht wordt. De kenmerkende ruïne met griezelshow werd ontworpen door Ton van de Ven en was de eerste grote attractie buiten het Sprookjesbos. Hiermee markeert 1978 ook het begin van de grootschalige ontwikkelingen tot het themapark zoals we het nu kennen. Ironisch genoeg wordt onder andere ten gevolgde van diezelfde ontwikkelingen het Spookslot op dit moment gesloopt en omgebouwd tot een nieuwe attractie.

Varen en Visje Gijs

Daarnaast trekt de zonnige dag in 1978 ook veel mensen naar de kano- en roeivijvers, waarin tegenwoordig onder andere enkele achtbanen zijn gebouwd. Bij het water staat ook een verdwenen Holle Bolle Gijs, die desondanks voor velen bekend zal zijn. ‘Visje Gijs’ werd in 1983 voor de bouw van waterattractie Piraña weggehaald, maar kreeg in 1985 zijn nieuwe functie als Wensbron. Hier kunnen bezoekers tot op de dag van vandaag een muntje inwerpen. Voor goed geluk, maar vooral ten bate van Save the Children

Kortom, deze film toont het themapark op een belangrijk kantelpunt. Van het kleinschalig natuurpark tot een internationale trekpleister. Al zullen de filmbeelden voor de meeste mensen vooral een fijn gevoel van sentiment oproepen.

Meer Efteling op film?

Wil je meer historische films van de Efteling zien? Neem dan ook eens een kijkje in de filmbank van BrabantinBeelden

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag