Een ‘kindervriend’

16
01-02-2023
 • Tilburg, Oisterwijk, boek

Op vrijdagmiddag 15 augustus 1941 - Maria Hemelvaart - wordt de negenjarige Anna Snels uit de Nijverstraat en haar jongere zusje op het Besterdplein aangesproken door een man met een fiets. Hij geeft ze geld voor een ijsje en de kinderen een pop en een poppenwagen als ze naar het eenzaam gelegen 'zwarte weggetje' lopen bij het Wilhelminakanaal. In de avonduren werd de tienjarige Ria Pagie, wonende aan de Bosscheweg vermist. Vijf dagen eerder, op zondag 10 augustus, worden de twaalfjarige Haagse scholiere Femmina Philipsen, op bezoek in Tilburg, en haar zevenjarig zusje Anna om ongeveer 17.00 uur tijdens een wandeling op een zandweg bij de Oisterwijkschebaan lastig gevallen door een man, die op een seksueel getinte voorstellen doet . En op vrijdag 29 augustus verdwijnt de dertienjarige Rotterdamse Annie Remken in de bossen van Oisterwijk.

Wat is er in Tilburg aan de hand in de zomer van 1941? De volgende dag wordt al een verdachte uit Tilburg opgepakt. Een van zijn bijnamen is 'de kindervriend'. In het gelijknamige boek, dat in april verschijnt, maakt historicus Ad van den Oord, op basis van nog nooit onderzocht archiefmateriaal, een reconstructie van de beruchte kinderenmoorden, die Brabant in 1940 en 1941 teisterden. Het team van Oisterwijk in Beeld verzorgde een documentaire over deze 'kindervriend'. Een jaar lang zochten Van den Oord en het team van Oisterwijk in Beeld in de archieven. De zoektocht startte in het archief van de Tilburgse gemeentepolitie op het Regionaal Archief Tilburg. Maar daar bleken alle proces-verbaal over de zaak Ria Pagie en Annie Remken uit het archief te zijn gelicht! De onderzoekers eindigen uiteindelijk op het BHIC in Den Bosch in een aanvulling op het rechtbankarchief. 820 scans 'dik'! En daar bleken ook bijna alle Tilburgse processen-verbaal in terug te vinden. Waarschijnlijk heeft de rechter-commissaris de originele Tilburgse politiestukken naar het rechtbank-archief laten overdragen. Op basis van deze archiefstukken kon een nauwkeurige reconstructie worden gemaakt van de tragische gebeurtenissen in Tilburg en Oisterwijk in augustus 1941.

Klik op deze link  voor de trailer van de documentaire. 

Titel:  De kindervriend de moord op twee meisjes in de Oisterwijkse bossen, 1941
Auteur:  Ad van den Oord
Verschenen: verschijnt 1 april 2023

ISBN  978-90-832014-3-6

Prijs € 15,00 


 

Bestellen kan via deze   website. 

Voor meer informatie verwijzen naar de   website van het Kwartier van Oisterwijk.

4 reacties

Reageren
 1. Wijnand | Apr 12, 2023
  Interessant boek, zojuist besteld, ik vind het vreemd dat ik als Tilburger er nooit van gehoord had,in tegenstelling tot de moord van Marietje Kessels, waar heel veel over bekend is. Ik ben benieuwd en zie er naar uit om het boek te lezen.
 2. Berry | Feb 02, 2023
  Lijkt mij een heel interessant boek
 3. Yvonne | Feb 01, 2023
  Dank voor de toevoeging, Joost, we kijken ernaar uit!
 4. joost | Feb 01, 2023
  Kaartjes voor de documentaire via Tiliander: https://www.tiliander.com/home/oisterwijk-in-beeld-dossier-de-kindervriend

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag