Op donderdag 23 februari organiseert Regionaal Archief Tilburg een Historisch Café over de geschiedenis van de Tilburgse bierbrouwerijen. Tekst- en erfgoedschrijver Theo van Etten verhaalt over zijn onderzoek naar de geschiedenis van de Tilburgse brouwnijverheid en plaatst deze in de context van de landelijke biergeschiedenis. Aansluitend geeft Hans Meijs geeft een korte lezing over de geschiedenis van brouwerij De Koningshoeven, waar al bijna 130 jaar trappistenbier wordt gebrouwen. De kennis van de deelnemers wordt getest in een bierquiz.
Het proces van bierbrouwen is relatief eenvoudig, maar het op de juiste manier uitvoeren van alle stappen is van een geheel andere orde. Voor de bierbrouwers uit het verleden was dat niet anders. De ontwikkeling van het bierbrouwproces en de daarmee samenhangende brouwerij-industrie kent grote hoogten en diepe dalen. Waar lange tijd vooral in het noorden van ons land een beperkt aantal grote brouwerijen enorme sloten bier produceerden, wemelde het op het Brabantse platteland van de armetierige brouwerijtjes.
Theo van Etten doorzocht vele bronnen en ging op zoek naar die ontwikkelingen van bierbrouwerijen op Tilburgs niveau en plaatst die in de context van de landelijke brouwnijverheid. Hij kwam tijdens zijn onderzoek tot een lijst op van ruim honderd brouwers/brouwerijen/brouwlocaties in Tilburg. Daarbij tekenden zich ook de contouren van de vroegere Tilburgse brouwnijverheid af. Deze geschiedenis blijkt terug te voeren tot misschien wel enkele duizenden jaren voor het begin van onze jaartelling.
Hans Meijs is als rondleider betrokken bij brouwerij De Koningshoeven. Hij weet álles van deze trappistenbrouwerij en bíjna alles van bier en de Nederlandse biergeschiedenis. In 1994 verscheen van zijn hand het boekje Trappistenbierbrouwerij De Schaapskooi 1884 – 1994, ter gelegenheid van het 110 jarig bestaan van de brouwerij. Tijdens het Historisch Café gaat hij dieper in op deze geschiedenis.
Tijdens een bierquiz kunnen de deelnemers hun kennis over bier toetsen met de rest van de zaal. De winnaar wordt uiteraard beloond met een bierpakket!
Deelname aan het Historisch Café is gratis, maar aanmelden in verplicht. TOEVOEGING: AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK. We zitten vol.
Iedereen is welkom, voor deelnemers onder de 18 is er iets anders te drinken dan alcohol.
Het Historisch
Café over Tilburgse bierbrouwerijen wordt gehouden op donderdag 23 februari van 19.15 uur (inloop vanaf 19.00 uur) tot
21.30 uur.
De locatie is Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg.
foto bovenaan: Reclamestunt vanwege de doorstart van brouwerij De Posthoorn, begin jaren dertig. Fotograaf onbekend, collectie Regionaal Archief Tilburg.
Foto midden: Theo van Etten. Foto linksonder: Hans Meijs.