#11 Einde restauratie- en digitaliseringsproject Schepenbank Tilburg en Goirle

9
23-12-2022
  • schepenbank
  • restauratie
  • digitalisering
  • Goirle
  • Tilburg
  • Metamorfoze

Inv.nr. 9270 stuk met erbij genaaide monsters, onbekende inhoud in dun weefselIn 2017 zijn we gestart met de voorbereiding om archief 14 Schepenbank Tilburg en Goirle 1408-1811 in een betere materiële staat te brengen en vervolgens te digitaliseren. Vooral omdat het een van de meest geraadpleegde archieven is voor onderzoekers. Dat betekent restaureren, schoonmaken, verpakken, digitaliseren en tenslotte digitaal beschikbaar stellen. Deze week was het zo ver en zijn de laatste scans op onze website geplaatst, waarmee er een einde is gekomen aan dit project wat meer dan 5 jaar heeft geduurd. Een enorme prestatie die niet mogelijk was geweest zonder het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed Metamorfoze, waarvoor we zelfs 2x subsidie van hebben mogen ontvangen. De eerste keer voor de eerste 50 meter en de andere keer voor de overige 51 meter. In totaal is er dus 101 meter aan stukken van de Schepenbank gewerkt.

Deel 1: inventarisnummer 1 t/m 8095
Vijf jaar geleden werd de subsidieaanvraag bij Bureau Metamorfoze voor het eerste gedeelte ingediend en goedgekeurd, waarna een projectplan werd gemaakt. Op 22 mei 2018 vond het startgesprek plaats, waarbij het doel is om afspraken te maken over de uitvoering van dit project voor een goed verloop. Daarnaast spitst het zich op de tijdsplanning en de bijzonderheden van het materiaal en de werkzaamheden. De betrokkenen hierbij waren: Bureau Metamorfoze, de Koninklijke Bibliotheek, restauratieatelier DP Conservation, het digitaliseringsbedrijf Karmac en Regionaal Archief Tilburg. En als alle afspraken zijn vastgelegd kon met de uitvoering worden begonnen en dat is het doorlopen van een proefbatch van 1 meter archief voor zowel het gehele conserverings- als digitaliseringsproces. Die uitkomst geldt als graadmeter voor de overige 49 meter.

Het conserveren en restaureren van de archiefstukken door DP Conservation ging alsInv.nr. 9262 twee ganzenpennen gevonden in een schrift een trein. Maar tijdens het digitaliseren kwamen er onvoorziene omstandigheden op ons pad met het digitaliseringsbedrijf, waardoor we op zoek moesten naar een nieuwe digitaliseerder. Dit werd Picturae. Maar dat betekent wel vertraging en een nieuw startgesprek met alle betrokkenen wat op 14 maart 2019 plaatsvond gevolgd door eenzelfde proefbatch. En dat ging zo goed dat Picturae alles in het werk heeft gesteld om de achterstand die in het project ontstaan was, weg te werken. En dat betekent dat het digitaliseringsproces van dit gedeelte van Schepenbank Tilburg en Goirle eind 2019 helemaal was afgerond. Wat een prestatie. Vervolgens stonden in februari 2020 alle ruim 160.000 scans op onze website en kon iedereen er gebruik van maken.

Deel 2: inventarisnummer 8096 t/m 10288
In de zomer 2019 was al begonnen met de voorbereiding voor het tweede gedeelte van de Schepenbank wat 51 meter in beslag nam. Vervolgens werd er subsidie aangevraagd en gehonoreerd, waardoor eind 2020 begonnen kon worden met de uitvoering ervan. Dit werd vooraf gegaan door het bekende startgesprek wat op 9 september van dat jaar in Middelburg plaatsvond. Reden daarvoor is dat Regionaal Archief Tilburg het Zeeuws Archief gekozen heeft als restauratieatelier én voor de projectorganisatie en daarnaast is Art in Print naar voren geschoven als digitaliseringsbedrijf dat in hetzelfde pand zit als van het Zeeuws Archief. Na een succesvolle proefbatch van het Zeeuws Archief in november konden ze de zogenaamde eerstelijnsconservering van de rest van archief verder uitvoeren wat tot eind 2021 duurde. Maar de proefbatch van Art in Print duurde wat langer en dat had alles te maken met corona. In januari 2021 had het digitaliseringsbedrijf het al klaar en moest toen nog voor de technische controle naar de Koninklijke Bibliotheek. Maar medewerkers aldaar mochten vanwege de pandemie maanden niet naar het werk. Door middel van een ontheffing kon pas op 19 april 2021 de controle plaatsvinden. Na goedkeuring ging Art in Print eindelijk met de overige 50 meter aan de slag en ander half jaar later, in september 2022, was het afgerond. Tenslotte moesten alle 214.000 scans die toen gemaakt werden, allemaal nog goedgekeurd worden wat maanden in beslag nam. Afgelopen week kwam daar een einde aan en konden we ze digitaal beschikbaar stellen op onze website.

Inv.nr. 8230 een afbrokkelende zegel beschermd door eromheen geplakt Japans papierNa ruim vijf jaar is één van de meeste geraadpleegde archieven van Regionaal Archief Tilburg online gekomen. In totaal bestaat Schepenbank Tilburg en Goirle 1408-1811 uit 101 meter aan archiefstukken, 10.288 inventarisnummers en circa 375.000 scans. Niet normaal. Maar het resultaat mag er wezen. Een archief om je vingers bij af te likken en zo ontzettend belangrijk voor onderzoekers. Zoals op zoek gaan naar criminele verhalen uit het verleden, strafprocessen, historische rechtspraken, etc. Neem er een kijkje en ontdek dit archief dat ruim 400 jaar beslaat! Heel veel plezier ermee.

3 reacties

Reageren
  1. Ronald | Jan 05, 2023
    Zonder de jarenlange inzet van arcghiefmedewerker Arjan van Loon die het archief minutieus heeft ontsloten, kon er helemaal niets gedigitaliseerd worden. Hij mag ook wel eens genoemd worden.
  2. Pieter | Dec 25, 2022
    Indrukwekkend! Een goudmijn. Gefeliciteerd. Pieter vd Sanden
  3. John | Dec 23, 2022
    Wij allen (en ik veronderstel dat zonder meer in naam van iedereen) weten niet half hoe belangrijk dit project was voor het nut voor de historie van Tilburg en ver daarbuiten. Schepenprotocollen worden van wege het Regionaal Archief Tilburg ..........."vereeuwigd!"  En..(alhoewel ik een Tilburger ben): ....je hoeft niet persé Tilburger te zijn om echt blij te zijn dat, dat er is !""""""""

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag