8 december: Symposium Vrouw waar ben je nou

15
01-12-2022
 • symposium
 • Vrouwenkafee
 • Vrouwencentrum
 • Feniks
 • Tweede Feministische Golf
 • archieven

Vrouwenprotest 1978 bij de Hogeschool van TilburgOp 8 december 2022 organiseert Regionaal Archief Tilburg, samen met Feniks Emancipatie Expertise Centrum Tilburg, het symposium Vrouw, waar ben je nou? Archieven, vrouwenemancipatie en zichtbaarheid.
Iedere geïnteresseerde is welkom na aanmelding.

Aanleiding voor het symposium is de overdracht van twee bijzondere archieven uit de Tweede Feministische Golf: die van het Tilburgse Vrouwenkafee, het Vrouwencentrum en Feniks.

Een van de taken van het archief is het documenteren van de samenleving. Vooralsnog beheert Regionaal Archief Tilburg weinig archieven over vrouwen en emancipatie. Om toekomstige onderzoekers een zo goed mogelijk beeld te geven van de maatschappij in de jaren ‘70 t/m ‘90 is het belangrijk dat ook de archieven van de vrouwenbeweging bewaard worden en beschikbaar komen. Daarom is het goed dat de archieven van het Vrouwencentrum Tilburg en Feniks nu beschikbaar zijn voor onderzoek. 

Demonstratie op de Heuvel van Dolle Mina en werkende jongeren op 21 maart 1970. 1657 Fotocollectie Persbureau van Eijndhoven/Regionaal Archief Tilburg

Astrid de Beer, projectleider bij Regionaal Archief Tilburg, is blij met de toevoeging aan de archiefcollectie: “Deze aanwinst is een fantastische bron met veel informatie over de interessante en turbulente geschiedenis van het Vrouwenkafee, Vrouwencentrum en de beginjaren van Feniks.  Het materiaal geeft een prachtig tijdsbeeld van de Tweede Feministische Golf in Tilburg.” Regionaal Archief Tilburg verwacht – mede door dit symposium-  bewustwording te creëren bij vrouwenorganisaties om hun documenten onder te brengen bij een archiefinstelling. Hierdoor kan het gebruikt worden voor onderzoek. Het wordt tijd dat vrouwen hun rechtmatige plaats in de geschiedenis innemen. Het overdragen van hun archieven is een eerste stap.

Het Tilburgse vrouwencafé en het Vrouwencentrum waren adepten van de Tweede Feministische Golf. Eind jaren ’60 en begin jaren ’70 ontstonden in Nederland organisaties als Man Vrouw Maatschappij (MVM) en de feministische actiegroep Dolle Mina. Recht op betaald werk en volwaardige deelname aan de maatschappij waren belangrijke thema’s van de Tweede Feministische Golf. In de jaren ‘70 en ‘80 werd er door vrouwen veel vergaderd, gepraat, gedemonstreerd, geschreven, actie gevoerd en geanalyseerd. Er ontstonden nieuwe groepen die zich op specifieke thema’s richtten. Ook was er toenemende behoefte aan eigen ruimtes waar mannen niet toegelaten werden; er werden op verschillende plekken in het land vrouwenhuizen, -cafés, -feesten en -woongroepen opgericht. Er ontstonden specifiek op vrouwen gerichte gezondheidscentra, tijdschriften, boekhandels, uitgeverijen en drukkerijen. 

Het vrouwenkafee op 11 februari 1981. 1657 Fotocollectie Persbureau van Eijndhoven/Regionaal Archief Tilburg

Verschillende sprekers geven tijdens het symposium een beeld van vrouwen in archiefcollecties in drie thema's: de protesterende vrouw, de onzichtbare vrouw en feministes toen en nu. Sanne Schraa, onderzoeker, gaat in haar lezing "Wij zijn godverdomme kwaad!" in op de representatie van de Tweede Feministische Golf in regionale archiefinstellingen en regionale geschiedschrijving.

Thijs de Leeuw, onderzoeksmedewerker bij Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) stelt dat in archiefcollecties de thema's van feminisme, emancipatie, bewustwording en acties van vrouwen vaak onderbelicht zijn. Het BHIC zette speciaal hiervoor de themawebsite ‘Rebellerende vrouwen’ op.

Bettemiek Grijns, archivaris Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis, heeft in de collectie van Atria aan archieven van vrouwen geen gebrek. Zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen blijven vaak onderbelicht in de overdaad aan archieven en verhalen. Hoe maakt Atria de archieven van álle vrouwen zichtbaar?

Ans Holman, zoekspecialist bij Regionaal Archief Tilburg, laat zien hoe je kunt zoeken naar vrouwen in archieven. Astrid de Beer, projectleider Regionaal Archief Tilburg, gaat in op de geschiedenis van vrouwenemancipatie in Brabant. 

Gerda de Vries, directeur Feniks, laat in een interactieve presentatie zien hoe historische en actuele emancipatievraagstukken aan elkaar verbonden zijn waardoor duidelijk wordt waarom vrouwenemancipatie op de agenda moet blijven staan.

Het symposium is op donderdag 8 december 2022 van 13.00 tot 17.00 uur in de studiezaal van Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg.

Deelname is kosteloos. Heb je interesse?

Meld je aan voor Vrouw, waar ben je nou?

Klik op de afbeelding rechts voor een vergroting, het hele programma én de sprekers.

 

De foto's zijn gemaakt door Persbureau van Eijndhoven. Collectie Regionaal Archief Tilburg

3 reacties

Reageren
 1. Peer | Jun 16, 2024
  Is de foto die gebruikt is aan de linkerzijde van het affiche hierboven ook terug te vinden (en te dowloaden) in het archief?
 2. Astrid | Dec 02, 2022
  Hoi Erica en Ilse, Bedankt voor jullie bericht. Jullie zijn donderdag van harte welkom; daar heb ik jullie gisteren over gemaild. Hartelijke groeten, Astrid
 3. Erica | Nov 28, 2022
  hallo, ilse Claessens en ik wilden ons aanmelden voor dit symposium. Ilse is de oprichtster van het vrouwendocumentatiecentrum en woont nu in den Haag.    Volgens de computer is het uitverkocht maar is het toch mogelijk om te komen? we kunnen pas om 14.30 uur wegens werk.   we horen het graag

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag