Groeseindse jeugd begin jaren zestig

11
26-09-2022
  • jeugd
  • Groeseind
  • Tilburg
  • aanwinst
  • jeugdcultuur
Voorpagina van t Klikkertje parochie Groeseind

Wie naar het eerste Nederland anno 1959 kijkt, ziet op het eerste gezicht een stabiel, traditioneel sterk verzuild en streng verkerkelijkt land.

We citeren historicus Hans Rigthart uit zijn publicatie De eindeloze jaren zestig (1995). 

Het is een beeld, dat we ook in Tilburg zien. Tilburgse Jeugdorganisaties waren eind jaren vijftig, begin jaren zestig nog sterk verbonden met de parochies. Het was in datzelfde jaar 1959 dat jeugdorganisaties in Groeseind ​​het initiatief namen tot het uitgeven van een maandblad. 

't Klikkertje werd de naam, een mededelingenblad voor zowel het mannelijk als vrouwelijke jeugdwerk. De eerste uitgave van 't Kilkkertje dateert uit 1959 en de laatste uit 1962.  Het vrouwelijke deel vertegenwoordigde het Katholiek Meisjesgilde en de Vrouwelijke Katholieke Arbeidersjeugd. Het mannelijke deel bestond uit Jong Nederland, het Jongenspatronaat en de Katholieke Arbeidersjeugd.  

Unieke bron voor onderzoek naar de Tilburgse jeugd

Voor zijn studie naar de jongerencultuur heeft Rigthart gebruik gemaakt van jongerenbladen uit die tijd. 't Klikkertje is ook zo'n jongerenblad, voor en door jongeren in Groeseind. In het mededelingenblad wordt melding gemaakt van de activiteiten, excursies, kampen, rikconcoursen. Competities waren er rondom biljart, tafeltennis, tafelvoetval en dammen. Zo nu en dan werd er een filmavond georganiseerd. Het Groeseindse gemeenschapsleven in die tijd was hecht. in 1960 werd de vrije zaterdag geïntroduceerd en daardoor was er meer ruimte voor vrijetijdsbesteding. 

De meisjes kwamen bijeen in het Julianapark. Het Jongenspatronaat (de jeugdbeweging dus) , afgekort het Patronaat, was thuis in de parochiezaal en die parochiezaal werd in de volksmond ook het patronaat genoemd. Hier was ook een leeszaaltje aanwezig was. Dansavonden en het carnavalsbal in het parochiehuis waren zeer populair. Een  kaartje voor de dansavond kostte in 1960 fl. 0,75.

De adverteerders in 't Klikkertje waren ondernemers zoals Vorselaars, Stokkermans, sigarenmagazijn Coolen en de kolenhandel van de Gebroeders Hersmus. 

Archief parochie Groeseind

De kerk werd gesloten toen pastoor Jos Sleegers in oktober 1976 met emeritaat ging en vier jaar later werd de kerk gesloopt. Van het parochiearchief is slechts een fragment bewaard gebleven. Jan Populiers was een van de redacteuren en schonk ons ​​'t Klikkertje. We zijn blij dat we 't Klikkertje weer een stukje stadsgeschiedenis kunnen kunnen vastleggen. 

Digitaal beschikbaar

Vanaf deze week is 't Klikkertje gedigitaliseerd en kan via de website worden bekeken. Het is haarscherp gedigitaliseerd. Je kunt je helemaal verplaatsen in de jeugd van eind jaren vijftig. 

Bekijk 't Klikkertje

Gebruikte bron

Hans Righart, De eindeloze jaren zestig. Geschiedenis van een generatieconflict.

Uitgeverij De Arbeiderspers, Amsterdam Antwerpen 1995.

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). 


Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag