Moergestel zomer 1926

20
04-08-2022
 • Moergestel
 • kaart
 • aanwinst

Het is de zomer van 1926 wanneer deze kaart van Moergestel wordt getekend. Tot voor kort hing deze kaart nog op de gemeentewerf Oisterwijk en is vorige week overgebracht naar het Regionaal Archief Tilburg.

Het is een overzichtskaart van Moergestel  met een schaal  van1:10.000. Naast de kom Moergestel omvatte de gemeente Moergestel de buurtschappen Vinkenberg, Heizen (met Broekzijde), Heuvelstraat en Over het Water (met Hild en Heikant) en verspreide bebouwing bij Stokske en Stokeind. De grenzen met de buurgemeenten Berkel-Enschot en Heukelom, Hilvarenbeek, Oirschot en Oisterwijk zijn aangegeven.  De verharde weg ,die van Berkel-Enschot langs de kom van Moergestel naar Eindhoven gaat, is duidelijk ingetekend. In 1926 was nog geen sprake van de A58, de Rijksweg 58 werd pas in 1950 geopend. Rond 1930 telde Moergestel 2080 inwoners. 

Alleen de Kerkeindse Heide is ingekleurd, de overige delen van de voormalige gemeente Moergestel zijn summier weergegeven. Bij de Kerkeindse (Kerkeindsche) heide bereikt Moergestel de grens met Berkel-Enschot. Mogelijk is de kaart opgesteld in de tijd van de ontginningen. 

Nadat we de kaart hadden ontvangen, is die eerst gereinigd en de inscheuringen zijn gerepareerd.  Vervolgens is de kaart in de scanstraat gedigitaliseerd en vandaag op de website geplaatst. 

Link naar kaart (821.1392). Je kunt met het pijltje linksonder de kaart vrijelijk downloaden. 

 

 

2 reacties

Reageren
 1. Yvonne | Aug 04, 2022
  Dank voor je reactie, Rob.
 2. Rob | Aug 04, 2022
  Een mooie kaart! Die verharde weg is de weg die vanuit Tilburg langs het trappistenklooster loopt. Nog tot in de jaren vijftig moest je via deze weg van Tilburg naar Eindhoven (langs Spoordonk en Oirschot). Pas vanaf 1961 kon je via de snelweg (toen nog Rijksweg 63, in 1972 vervangen door de A58) rechtstreeks van Tilburg naar Eindhoven. Ten noorden van Kerkeind zien we de nog steeds bestaande omgrachting van het klooster Sint Stanislaus. Wat onderaan op de kaart Rivier de Lei heet is het Spruitenstroompje.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag