Moluks Erfgoed veilig gesteld

20
15-07-2022
 • Tilburg
 • foto
 • Molukkers
 • Molukse gemeenschap
 • aanwinst

Tilburg en de Molukse gemeenschap zijn bijna 60 jaar met elkaar verbonden. Het was in 1964 dat de eerste Molukse gezinnen naar Tilburg kwamen. De grootste groep kwam in december 1964 uit kamp Lunetten te Vught, maar ook uit de woonoorden Venray, Winterswijk en Moordrecht. Gezinnen krijgen woningen in de Kornalijnhof en Azuurweg. Later zijn inwoners uit woonoord Balk (Friesland) ook in de Tartinistraat komen wonen. 

De Molukse gemeenschap heeft een eigen geschiedenis, een geschiedenis die niet verloren mag gaan. In de collectie van Regionaal Archief Tilburg beelden, verhalen en documenten bewaard, die deel uit maken van het geheugen van onze stad. De geschiedenis is van ons allemaal en moet door ons allemaal worden gelezen.

Regionaal Archief Tilburg spant zich in een configuratie samen te stellen, waarin een ieder zich kan herkennen. Een lacune in onze collectie vormde het Molukse erfgoed. Samen met de gemeenschap hebben we een eerste stap gezet om deze lacune te vullen. De nieuwe fotocollectie geeft een tijdsbeeld uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Zo zie je beelden van de Molukse kledingdracht en het Moluks Zangkoor. We zijn in het bijzonder Jo Latumahina erkentelijk dat we dit verleden hebben kunnen vastleggen. Via   deze link  vind je alle foto's. 

4 reacties

Reageren
 1. Yvonne | Jul 19, 2022
  Beste Meity, Goede vraag. Ken je iemand die deze foto's mogelijk zou hebben en met wie we in contact kunnen treden? Een berichtje is welkom via gemeentearchivaris@tilburg.nl.   Met vr. groet,   Yvonne Welings  
 2. Meity | Jul 19, 2022
  kan er ook niet wat voor de graven van onze eerste generatie Knil soldaten worden gedaan?
 3. Yvonne | Jul 15, 2022
  Wellicht een aanleiding om dit vraagstuk opnieuw aan de te stellen.
 4. Rob | Jul 15, 2022
  In 2018 heb ik mij als lid van de straanamencommissie sterk gemaakt voor een straatnaam voor de Molukkers, maar dat is toen helaas afgewezen. Dat ervaar ik nog steeds als een persoonlijke nederlaag. Vergeet niet dat de Molukkers onder valse beloften naar Nederland zijn gehaald en vervolgens in kampen zijn gestopt.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag