Oorlogsslachtoffers Diessen en Hilvarenbeek in de wiki

12
04-05-2022
 • Tweede Wereldoolrog
 • WOII
 • oorlogsslachtofffers
 • Diessen
 • Hilvarenbeek

Vanaf heden hebben ook de oorlogsslachtoffers uit Diessen en Hilvarenbeek een plaats in de Wiki Midden-Brabant.

Oud-journalist Ton de Jong (heemkundige kring Ioannes Goropius Becanus) deed in 2021 een oproep in een lokale krant in Hilvarenbeek, de Hilverbode, en hij plaatste een oproep op de site ‘Oorlog en Vrijheid in Hilvarenbeek’. De Jong was op zoek naar informatie en foto's van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit Hilvarenbeek en Diessen. Voor de Diessense slachtoffers kreeg De Jong medewerking van Stichting Erfgoed Diessen. Daarnaast deed hij uitgebreid literatuur- en archiefonderzoek. Hij legde namen op oorlogsmonumenten vast en benaderde nabestaanden. Al deze activiteit leverde een stroom aan informatie op, zelfs vanuit Canada. 

Een jaar jaar later heeft dat geleid tot de levensbeschrijvingen en foto's van 63 personen. Onder hen bevinden zich verzetsmensen, geallieerde soldaten, joodse slachtoffers maar ook mensen die op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren en geraakt werden door een kogel of een bom. Zowel kinderen als volwassenen kregen een gezicht en een levensbeschrijving. Graf van Franse soldaten die op 12 mei 1944 overleden in Diessen.

Elf van de 63 slachtoffers werden op 12 mei 1940 gedood, twee dagen na het begin van de oorlog. Het waren Franse soldaten, die hun leven lieten in een dappere poging de agressor tot staan te brengen.  

De gegevens zijn ingevoerd in de Wiki Midden-Brabant, waar ook vele Tilburgse oorlogsslachtoffers in beschreven zijn.

- Klik hier voor de oorlogsslachtoffers uit Diessen.     

Klik hier voor de oorlogsslachtoffers uit Hilvarenbeek.

1 comment

Reageren
 1. Gemma | Jun 10, 2022
  Goedemiddag.  Ik zie dat naast Tilburg nu ook oorlogsslachtoffers van Diessen en Hilvarenbeek zijn toegevoegd. Mijn vraag is, kan Goirle ook worden toegevoegd.? Zoja, dan wil ik met de HeemkundeKRing Goirle hiervan iets gaan maken. Ik vindt eigenlijk ook, nu de grenzen breder worden getrokken dat Goirle er ook bij hoort. De archieven van de Gemeente Goirle liggen al wel bij jullie.   Ik hoor het graag Groetjes, Gemma v.d. Klundert- Bertens.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag