Het leven van zuster Oda

7
07-01-2022
  • Tilburg
  • kloosterleven
  • aanwinst

In het klooster van O.L. Vrouw in Rio de Janeiro sterft in november 1931 zuster Oda. Wie was zij en hoe zag haar leven eruit? We ontvingen een brief over haar overlijden van Sjaak van Gorp. Deze brief geeft meer inzicht in haar leven en dan vooral haar laatste levensdagen.

Anna Maria Verrijt werd in september 1885 in Tilburg geboren als oudste dochter van fabrieksarbeider Adrianus en Johanna Mannie.  In april 1911 trad ze in als novice bij het Cenakel van O.L. Vrouw in Tilburg. Het duurde zeven jaar voordat ze haar eeuwige geloften aflegde. Het Tilburgse klooster moest haar daarna even afstaan aan het klooster van Versailles, maar in 1925 kon ze naar Tilburg terugkeren. 

Een nieuwe uitdaging vormde de vestiging van het nieuwe klooster in Rio de Janeiro . In april 1930 kwam ze daar aan en ze voelde zich er gelijk thuis. Ze hield veel van Brazilië.

Lang heeft haar verblijf daar niet mogen duren. In november 1931 werd ze ziek en bleef ze in bed. Na enkele dagen werd een chirurg erbij geroepen en er werd besloten tot een operatie in de nabijgelegen kliniek Sint Catharina. Drie dagen lang werd bij haar ziekbed gewaakt. Haar woorden: Als de Goede God een slachtoffer wil voor de stichting, ben ik bereid. Mijn God Gij zijt alles voor mij, ik ben geheel voor U. Tijdens het toedienen van het H.  Oliesel zong Mere Marthe op haar verzoek het Magnificat.

Alle goede zorgen ten spijt overleed zuster Oda op 27 november, de feestdag van Heilige Oda, haar patrones.

De brief is opgenomen in de Collectie Handschriften   338 nummer 55

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag