Alle edities van Tilburgse Koerier digitaal beschikbaar

25
23-12-2021
 • krantenbank
 • digitalisering
 • OCR

Iedereen kent het nog, de Tilburgse Koerier die jarenlang wekelijks op de deurmat viel. Eind 2019 viel het doek voor de Koerier. Regionaal Archief Tilburg stelt de scans van alle uitgaven van de krant nu beschikbaar via de website.

Bekijk de Tilburgse Koerier


Deze gratis huis-aan-huiskrant werd in 1957 opgericht door Jos de Beer en werd tot 1968 gemaakt in het woonhuis aan de Jacob van Campenstraat. De krant werd door de eigen, zelfstandige uitgeverij gemaakt. Door groei verhuisde de redactie naar het kantoor aan het NS-Plein, waar het tot het eind heeft gezeten. 

Na het overlijden van de oprichter Jos de Beer, nam zoon Joost de Beer het stokje over. Het verspreidingsgebied liep van Tilburg, Goirle en Riel tot Loon op Zand, Udenhout, Berkel-Enschot, Oisterwijk, Moergestel, Hilvarenbeek en Hulten. De Tilburgse Koerier streefde ernaar om in de redactionele kolommen aandacht te schenken aan alle geledingen in de samenleving. Veel aandacht was er voor het verenigingsleven. De wekelijkse krant verscheen de laatste jaren van het bestaan op dagbladformaat. 

Het einde van de krant
In december 2019 verscheen de laatste editie van de Tilburgse Koerier. Voor veel lezers was het heel onverwacht. Na 63 jaar moest het blad ermee stoppen door dalende advertentie-inkomsten en stijgende kosten. De oplage in die laatste jaren was 86.000 exemplaren per week.

Tilburgse Koerier 2019
Twee maanden na het einde van de krant, werden alle papieren uitgaven (14 meter in totaal, ruim 3000 kranten) overgebracht naar Regionaal Archief Tilburg. Omdat het huis-aan-huisblad veel interessante informatie bevat voor historisch onderzoek, besloten we het te laten digitaliseren. Voor stamboomonderzoekers kan het interessante bron zijn: de Koerier publiceerde namelijk wekelijks een lijst van de overledenen. 

Interessant voor onderzoek
De tijdspanne van 1957 tot 2019 is ook interessant. Tilburg is in deze periode sterk veranderd, wat terug te lezen is in de Koerier. Aangezien we bij de overdracht van de Koerier de rechten kregen, kunnen we de scans rechtenvrij op onze website publiceren. Mooi is ook dat binnen de scans alle tekst te doorzoeken is via OCR (optical character recognition). Dus zoek je een persoon of wil je iets weten over een bepaalde straat, dan is daar makkelijk op te zoeken binnen alle scans. In de zoekresultaten is in geel aangegeven waar jouw zoekterm voorkomt in de gescande kranten. Onder elke scan in de viewer vind je een aantal icoontjes, waarmee je contrast, grootte en dergelijke kunt aanpassen. Met het schaartje kun je een deel van de scan selecteren en downloaden. Met de icoontjes rechtsboven naast de scan kun je een pdf van de pagina downloaden, de pagina opslaan of de pagina delen met anderen.

Hiermee is weer een belangrijke bron online toegankelijk gekomen voor onderzoek. En ook kunnen degenen die de Tilburgse Koerier nog steeds missen heerlijk terug gaan in de tijd.

6 reacties

Reageren
 1. jojanneke | Jan 20, 2022
  @Luc, ruim 200 resultaten!!!! Wat veel. Misschien voor deel II ;-) ? Groeten, Jojanneke
 2. Luc | Jan 09, 2022
  Gefeliciteerd! Ik vond meteen wat verwijzingen naar homoseksualiteit die ik gemist heb. Typ de zoekterm 'homofilie' maar eens in.  
 3. jojanneke | Dec 31, 2021
  @Charles, je zult nog veel meer vinden! Ik zocht snel even op Horion en vond 336 resultaten. Dat zijn zowel advertenties als artikelen. Succes met je onderzoek.
 4. Charles | Dec 29, 2021
  Proficiat. Heel fijn. Zag voor het eerst een advertentie met een product van Janssens de Horion's Wollenstoffenfabrieken, waarnaar ik onderzoek doe voor een bedrijfsgeschiedenis.  
 5. Yvonne | Dec 25, 2021
  Zonder de welwillende medewerking van Jos de Beer zou dit niet zijn gelukt, idd om zeer blij voor te zijn.
 6. Rob | Dec 25, 2021
  Daar ben ik heel blij mee! Naast de krant een belangrijke bron van informatie over Tilburg en omstreken.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag