Militieregisters Haaren gered van verder verval

16
08-11-2021
 • restauratie
 • militieregisters
 • Haaren
Aangevezeld papier in de militieregisters van Haaren

Na de herindeling van de gemeente Haaren kregen we  de militieregisters van Haaren in beheer. In totaal gaat het om 106  banden, die allemaal door de handen zijn gegaan van onze projectleider conservering en restauratie Marcel van de Wouw. De eerste conditiecheck leek heel goed, maar bij nadere inspectie bleek er meer aan de hand dan aan de buitenkant was te zien.

Bij een groot aantal banden was de schade ‘naar binnen gevouwen’. Banden die er aan de buitenkant prima uitzagen, bleken aan de binnenkant bij het openvouwen deels vervilt te zijn. De conclusie van Marcel: 44 banden waren te zeer beschadigd om nog ter inzage te geven (categorie 1), 28 waren in iets minder slechte staat (categorie 2) en 34 banden waren in redelijke staat (categorie 3). Deze laatste groep banden had geen vervilting, maar er waren wel schimmelsporen in te vinden.  
Als we hier niets aan zouden doen, zou er grote kans zijn op tekstverlies bij het raadplegen van de categorie 1 stukken.

 

Aangevezeld papier in de militieregisters van Haaren

Door vocht kan schimmel ontstaan in papier. Schimmel zorgt voor afbraak van de papiervezels, waardoor vervilting ontstaat. De vezels van het papier verzwakken dan. Het vervilte papier kan compleet uit elkaar vallen als je het vastpakt. 

Schimmelsporen zijn overal latent aanwezig. We werken in het archief in schone ruimtes, maar niet in een steriele omgeving.  Een schimmel heeft drie dingen nodig om zich te ontwikkelen: een voedingsbodem (de drager, de cellulosevezels van het papier), vocht en temperatuur. Die drie samen zorgen voor de ontwikkeling van schimmel. In het archief houden we de condities constant en ze worden dagelijks gemonitord om schimmelvorming te voorkomen.

 

Aangevezeld papier in de militieregisters van Haaren

Na constatering van de vervilting zijn de militieregisters voor behandeling naar Hoogduin  Papierrestauratoren in Delft gebracht. Zij hebben ontbrekende delen van het papier aangevezeld, en zo de schade gestabiliseerd. Elke band is opnieuw zuurvrij verpakt.  

Het materiaal is onlangs retour gekomen. Het staat op de nominatie om gedigitaliseerd te worden in 2022, waarna de originelen voorgoed veilig opgeborgen worden in de archiefbewaarplaats. De registers zijn gered van verder verval.

 

Op de foto's zie je voorbeelden van gerestaureerde registers. De verkleuring kan niet weggenomen worden, maar de vervilte randen zijn aangevezeld. Verder verlies van tekst wordt daarmee voorkomen.

2 reacties

Reageren
 1. leo | Dec 23, 2021
  Geweldig.!  
 2. Yvonne | Nov 08, 2021
  Mooi werk, Marcel!!!

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag