Een andere kijk op de Heuvelstraat door Jan van Oevelen

7
17-09-2021

Jan van Oevelen, Heuvelstraat 64Als Tilburgers kennen we allemaal de Heuvelstraat. We komen er meestal als we ‘naar de stad’ gaan. Maar kennen we de Heuvelstraat echt zo goed als we denken? Hoe vaak kijken we omhoog als we door deze straat lopen? Wie eens een keer de moeite neemt om de panden boven de veelal felgekleurde (en ’s avonds verlichte) naamborden wat beter te bekijken, ziet welke pareltjes de Heuvelstraat eigenlijk nog herbergt.


Jan van Oevelen - Heuvelstraat 86

Fotograaf Jan van Oevelen nam die moeite. Hij bekeek ook vele foto’s van Tilburg en het viel hem op dat je zelden foto’s ziet met totaalbeelden van de vaak prachtige panden in de stad en in het bijzonder de Heuvelstraat.

Dit bracht hem op het idee om een fotoproject te starten en de panden in de Heuvelstraat frontaal, dus vanaf een hoger standpunt dan de straat, te fotograferen. Het leek Van Oevelen dat de panden op die manier goed tot hun recht zouden komen. Een werkwijze die, voor zover hij wist, nog niet eerder werd toegepast. Het project werd gestart en na ruim een jaar was Van Oevelen klaar met het fotograferen van de panden, waarbij hij ook speciaal aandacht heeft geschonken aan de bovenste gedeelten van de panden, die vaak erg mooi zijn. 

Jan van Oevelen - Heuvelstraat 108a / 2 en 4

De foto’s werden eerder al tentoongesteld en zijn tevens samengebracht in het boek ‘Heuvelstraat in beeld, nu en in het verleden: een straat van architecten, winkeliers, ondernemers, bewoners en studenten.’ In het boek wordt per pand veel extra informatie gegeven. Deze informatie laat zien dat de Heuvelstraat een rijk verleden heeft. Heel vroeger was de straat een zandpad dat tussen 1656 en 1659 werd bestraat met ‘kasseyen.’ Het kreeg de naam ‘Steenwech.’ Daarna heette het pad ‘Gemeyne weg’ (gemeenschappelijke weg) en was het een pad dat tussen de herdgangen Heuvel en Heike liep. Na 1881 werd het ‘Heuvelstraat.’

In het begin was de Heuvelstraat nog een straat met zowel woonhuizen als winkels en ondernemingen, maar vanaf ongeveer 1961 was het een echte winkelstraat. Hoewel er wel gewoond werd. Vele van de bovenverdiepingen werden en worden nog steeds verhuurd of zijn verkocht als woning.

Jan van Oevelen heeft zijn digitale foto’s van de totaalbeelden van de panden beschikbaar gesteld aan Regionaal Archief Tilburg. Wij hebben ze van een beschrijving voorzien en in de fotodatabank geplaatst waar ze nu voor iedereen te bewonderen zijn.

En niet vergeten naar boven te kijken de volgende keer dat je door de Heuvelstraat loopt!


Bron: Jan van Oevelen (2015). Heuvelstraat in beeld, nu en in het verleden: een straat van architecten, winkeliers, ondernemers, bewoners en studenten.

 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag