Historisch Café over bioscoop, dansen en korte rokken

14
08-04-2021
  • onderzoek
  • Roomsch Leven
  • lezing
  • Historisch Café
Rooms Leven uitsnedeOp donderdagavond 22 april wordt er weer een online Historisch Café gehouden!

Historicus Martijn van Bommel vertelt in zijn lezing   Bioscoop, dansen en korte rokken. De kruistocht van 'Roomsch Leven' tegen de moderniteit   over de wijze waarop dit katholieke weekblad uit Tilburg reageerde op de komst van de moderne massacultuur gedurende de periode 1916-1940.

Roomsch Leven was een weekblad voor het katholieke gezin in een flink aantal parochies in Tilburg. Het verscheen van 1916 tot 1970 en stond vol artikelen die gericht waren op het katholieke leven in de stad. Dat waren berichten over bijvoorbeeld jubilea van pastoors, katholieke feestdagen en heiligengeschiedenissen. Maar het blad reageerde ook op 'moderniteiten’ en die waren er heel wat in die periode in de 20e eeuw. Kortweg waren er drie manieren waarop het weekblad regeerde op 'moderniteiten': radicaal, toegeeflijk en assimilatie. Van Bommel legt deze begrippen uit tijdens zijn lezing en zal van elke reactie sprekende voorbeelden geven. 

Een voorbeeld: Roomsch Leven was sterk gekant tegen de toentertijd heersende mode van 'korte rokken', die in het weekblad alleen in de meest radicale termen werd afgedaan als 'lichtheid der zeden' en 'heidensche zinnelijkheid' en meer van dergelijk fraais. De draagsters werd verweten dat zulke kledij niet paste 'bij een goede en deugdzame katholieke vrouw'.

Van Bommel, die in 2019 afgestudeerd is aan de Radboud Universiteit Nijmegen  op de scriptie   Modern vermaak in een roomse stad.  De berichtgeving over modern massavermaak in Tilburg in het katholieke tijdschrift  Roomsch  Leven (1916-1940), heeft zijn scriptie bewerkt tot een lezing. Het belooft wederom een interessante avond te worden.  We sluiten af  met een kennisquiz  waarmee  een leuke prijs te winnen  is!  

Lees meer over Martijn van Bommel in Onderzoeker uitgelicht.

Aanmelden
Aanmelden voor het Historische Café kan door een mail te sturen naar   info@regionaalarchieftilburg.nl  o.v.v. Historisch Café. Op de dag zelf ontvangen de deelnemers een link voor de bijeenkomst. Het online Historisch Café duurt van 19.30 tot 20.30 uur. Deelnemers zijn vanaf 19.15 uur online welkom.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag