Vele Handen project afgerond!

6
27-08-2020
 • website
 • online
 • Vele Handen
 • notarisarchieven
kleurillustratie-notaris-frencken-HVBHet duurde drie jaar en drie maanden en toen waren alle scans getranscribeerd. De laatste transcriptie is gemaakt op 30 juni 2020.
In totaal zijn er ruim 15.000 scans, (dubbele pagina's dus ruim 30.000 pagina's!) door onze deelnemers getranscribeerd. Zij vulden achter hun computer ruim 350.000 records in. Elk record bevat de transcriptie van even zoveel inschrijvingen in de repertoria die de notarissen hebben volgeschreven tussen 1811 en 1935.

Notaris van toen zoekt transcribent van nu, zo doopten wij dit Vele Handen project in 2017. Die transcribenten zijn er gekomen!
De start van dit project vond plaats op zaterdag 25 maart 2017 tijdens een informatiemiddag waarna de eerste deelnemers via de Vele Handen website aan de slag gingen. Uiteindelijk hebben 81 deelnemers minimaal 1 scan ingevoerd.

Bij dit soort projecten is er altijd een kleine groep die het leeuwendeel van het werk op zich neemt. Het wordt onderdeel van hun dagelijkse routine. In ons geval voerden de top vijf invoerders bijna 10.000 scans in, de volgende vijf waren goed voor iets meer dan 3000 scans. De tien deelnemers daarna deden er ruim 1800 en overige 61 voerden 986 scans in. 
IMG-20170325-WA0005
We danken alle deelnemers hartelijk voor hun moeite en inzet. Wij weten uit ervaring dat het transcriberen van de scans een heidens karwei kan zijn. Sommige notarissen hadden dringend behoefte aan een training schoon schrijven terwijl anderen zeer duidelijk schreven.

Door dit Vele Handen project is een heleboel waardevolle historische informatie beschikbaar gekomen. De notariële archieven bevatten informatie over familiezaken maar ook over allerlei nieuwe ontwikkelingen:
- De opkomst van de industrie, vennootschappen, leningen voor bedrijven;
- De start van de spoorwegen, opnieuw leningen maar vooral ook aankoop van grond voor de aanleg van spoor- en later tramwegen;
- opkomst van verenigingen, gezelschappen, clubs en allerlei vormen van vrijetijdsbesteding, sport e.d.
- maatschappelijke organisaties voor de bestrijding van alcoholisme, bevordering van gezondheid, belangenverenigingen, armoedebestrijding;
- de opkomst van banken;
- de toenemende emigratie, familiezaken die werden geregeld met geëmigreerde familieleden over de hele wereld;
Het wordt allemaal verteld in de akten die de Brabantse notarissen ijverig met ganzeveer en pen noteerden voor hun medeburgers.

Repertorium-vdmortel-1890-1200pDe gescande notariële akten staan al enkele jaren helemaal digitaal online maar een goede toegang op al die informatie ontbrak nog. We zijn nu hard aan het werk om al deze gegevens online beschikbaar te krijgen.

In het najaar van 2020 komt dit monumentale werk van de deelnemers aan ons Vele Handen project online beschikbaar. We zijn op dit moment druk bezig om vanuit de transcripties een directe koppeling te maken naar de notariële minuutakte.


Dan is de laatste fase van dit project afgerond en is een schat aan historische feiten voorgoed aan de krochten van onze depots onttrokken. 

We hopen dat jullie er heel veel plezier aan gaan beleven.

Lees alle berichten op dit weblog over dit project

5 reacties

Reageren
 1. jojanneke | Sep 11, 2020
  Hallo Kees, Yvette, Rob en Louis, ja, fantastisch werk van de vrijwilligers. Ook wij zijn er heel blij mee. We hopen dat jullie er flink gebruik van kunnen maken!Groeten, Jojanneke (Regionaal Archief Tilburg)
 2. Lous | Aug 27, 2020
  Heel erg fijn dat de vrijwilligers dit allemaal voor ons genealogen gedaan hebben.
 3. Rob | Aug 27, 2020
  Geweldig, wat al die vrijwilligers tot nu toe allemaal gedaan hebben!  Zelf ben ik sinds enkele weken druk bezig met het maken van de koppelingen naar de minuutakten.
 4. Yvette | Aug 27, 2020
  Ik sluit me aan bij Kees: geweldig wat alle vrijwilligers hebben gedaan! 
 5. Kees | Aug 27, 2020
  Hartelijk dank aan alle vrijwilligers. Ik ben benieuwd naar het resultaat. 

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag