Nieuw: Archief Catalonie uit de Stedekestraat

7
12-09-2019
  • archief
  • Catalonie
  • Tilburg
  • aanwinst

Tilburgse strohulzenfabriek in de Stedestraat in 19171900-1938: Verbunt

Al in het jaar 1900 richtte Henri J.M. Verbunt, getrouwd met Petronella van Dijk, de strohulzenfabriek Catalonië op. Het idee voor een strohulzenfabriek kwam voort dat er verpakkingen nodig waren voor het transport van de wijnen van Verbunt. Mogelijk dat de naam Catalonië afkomstig is van de kurken uit dezelfde streek.


In 1904 werd de fabriek uitgebreid met een kurkenfabricage en 1908 met capsules.

Na de brand van de fabriek in 1916 werden de laatste twee bedrijfsonderdelen verkocht aan de Schiedamse familie Van der Toorn. Tijdens de Eerste Wereldoorlog functioneerde de fabriek tevens als broodfabriek, voor de levering van brood aan Belgische gemeenten Antwerpen, Boom en Duffel. Hiervan zijn nog wat enveloppen bewaard gebleven.


Het echtpaar Verbunt stierf kinderloos en het bedrijf werd in 1938 verkocht aan Harrie van Diessen. Eerder, in 1920 was de laatste in dienst gekomen als bedrijfsleider. Zijn zoon Joop van Diessen heeft oude foto's van het bedrijf in het verleden geschonken aan het Tilburgse archief. Uit de foto's blijkt dat er in die tijd ook veel vrouwen en meisjes werkten.

 

1938-2017: Van Diessen

Harrie van Diessen startte met de oliehandel Catalonië. Veel strohulzen werden geleverd aan de distilleerderbedrijven in Schiedam. De foeragehandel ontstond spontaan omdat veel afvalstro beschikbaar was. In de Gasthuisstraat begon hij met een bedrijf in kerkelijke benodigdheden zoals kazuifels en kelken. De verpakking in strohulzen wordt geleidelijk vervangen door die van karton. Het bedrijf handelde ook in flessen.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog weet Harrie van Diessen te voorkomen dat militairen de voorraad benzine in brand steken. Strohulzen konden alleen nog maar geleverd worden aan de Duitse bezetters. De productie werd die tijd sterk verminderd en omdat er geen stro meer was te verkrijgen, viel de productie geheel stil. De opslagloods werd na de bevrijding gevorderd door de Amerikanen voor de legerdrukkerij.

 

Na de oorlog kwamen de kartonnen dozen op en er komt een steeds grotere vraag naar glasverpakking. In 1947 komt zoon Joop van Diessen in de zaak en de naam wijzigt naar Flessenhandel Catalonië.Eenmalig glas doet zijn intrede. In 1964 wordt er grootscheeps verbouwd. Joop van Diessen wordt eigenaar in 1972 en op 4 mei 1979 overlijdt Harrie van Diessen.

 

Nadat Joop van Diessen zich in 1993 terugtrok uit de zaak nemen zijn zoons Harrie en Joop de zaak weer over. Het bedrijf Catalonië is in mei 2014 voor 51% en in december 2017 zijn de laatste aandelen, 49%, verkocht.

Het archief is in 2019 geschonken, voor de toegang op het archief (1712) zie deze link.

3 reacties

Reageren
  1. Frency | Jan 26, 2020
    Volgens mijn moeder, die tijdens de tweede wereldoorlog in de Stedekestraat woonde, waren in de strofabriek mensen ondergedoken. De kinderen in de straat mochten tijdens de oorlog niet in de buurt van de fabriek spelen omdat men bang was dat ze de onderduikers per ongeluk zouden verraden.  Helaas heb ik nog geen bronnen gevonden om dit de verifiëren . 
  2. Yvonne Welings | Sep 12, 2019
    Dank je, Rob. Deze blog is vooral gebaseerd op de informatie in het archief zelf. 
  3. Rob | Sep 12, 2019
    In het tijdschrift 'Tilburg', jrg. 29, nr. 3 (2011) verscheen een artikel over Catalonië getiteld: Over miswijn, strohulzen en glasverpakkingen. Henri Verbunt en ‘Catalonie’. Het is hier te downloaden: https://www.historietilburg.nl

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag