Deelnemers gezocht voor project Tilburgse textielfabrieken

17
01-10-2015
 • participatie
 • onderzoek
 • textielindustrie
 • textielfabriek
 • Tilburg
schmidlin stadsgezicht GoirkestraatRegionaal Archief Tilburg zoekt deelnemers voor een typisch Tilburgs project. De stad stond rond de jaren ‘70 vol met textielfabrieken. Welke waren dat en welke bijzondere verhalen horen daarbij? Het archief wil een paar eeuwen textielgeschiedenis in kaart brengen en zoekt enthousiaste mensen om daarbij te helpen.

De textielindustrie in Tilburg is een ruim begrip. Wie een inventarisatie maakt van alle textiel-gerelateerde fabrieken uit de 19e, 20e en 21e eeuw, komt op een aantal van zo’n vijf- à zeshonderd. Tot nu toe bestaat er geen (digitaal) totaaloverzicht van alle textielproductiebedrijven in die periode.

Regionaal Archief Tilburg heeft de wens dit overzicht te maken samen met een groep van circa 30 onderzoekers. Het resultaat zal zijn dat alle textielproductiebedrijven uit die periode beschreven zijn in de Tilburg Wiki en, waar mogelijk, gekoppeld zijn aan het Geheugen van Tilburg en Tilburg op de Kaart. Géén gedrukte publicatie, maar een digitale weergave van het resultaat, toegankelijk voor iedereen. Door het inventariseren van de productiebedrijven, het herordenen van bestaande kennis en het onderzoeken van nieuwe feiten, zal een nieuw overzicht ontstaan. Het streven is om dit project eind maart 2016 af te ronden.

Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 28 oktober melden bij Petra Robben, projectleider van het archief (petra.robben@mommerskwartier.nl). De deelnemers worden begeleid vanuit het archief en ontmoeten elkaar tijdens een paar bijeenkomsten. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze:
-    Interesse hebben in de Tilburgse textielindustrie
-    Basisvaardigheid hebben in het doen archiefonderzoek, zowel digitaal als in papieren collecties (onder begeleiding van het archief)
-    Zin en tijd hebben om van november 2015 tot en met maart 2016 intensief onderzoek te doen in archieven in Tilburg en eventueel bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch (evt. onder begeleiding)
-    De gevonden gegevens digitaal verwerken


Regionaal Archief Tilburg heeft eerder een dergelijk participatieproject uitgevoerd. In 2009, bij de viering van 200 jaar stadsrechten, hebben ongeveer 60 vrijwillige onderzoekers de gegevens opgespoord van alle Tilburgers die in 1809 geboren zijn. Daar kwamen prachtige verhalen uit. Het project Geboren in 1809 resulteerde in een digitale publicatie. Iets degelijks wil het archief nu weer bereiken.

Het project Twee eeuwen Tilburgse Textielfabrieken start op 4 november. De deelnemers die zich dan hebben opgegeven, ontmoeten elkaar en die dag in Regionaal Archief Tilburg.

5 reacties

Reageren
 1. Petra Robben | Jun 19, 2020
  Dag Marc,  Dank voor je opmerking. Het project is niet uitgemond in een boek, maar in een zeer uitgebreide database in de Wiki Midden-Brabant. Ik voeg hier de link in: https://wikimiddenbrabant.nl/Categorie:Twee_eeuwen_Tilburgse_textielfabrieken Je vindt de fabrieken op categorieën, maar ook op de achternaam van de eigenaren.  Soms is het zoeken op een trefwoord ook handig, wanneer je bijvoorbeeld niet weet wie de eigenaar van de fabriek was.  Mocht je nog vragen hebben, dan stel ze gerust.
 2. Marc | Jun 08, 2020
  hallo wij zijn nu bijna 5 jaar verder. en ik vroeg mij af of dit project mbt de textielfabrieken is uitgemond in een boek of zo met dank Marc A. Mathijsen  marc.mathijsen1@gmail.com
 3. Gemma | Sep 22, 2016

  <p>Hoi Petra.</p><p>Ik ben een van de deelnemers die (samen met mijn man) meedeed met het prachtige project "Geboren in 1809" en nu ook weer samen met dit prachtige project "Twee eeuwen Textiel". Heel goed is het om de, voor Tilburg, belangrijke textiel digitaal zichtbaar te maken en te bewaren. Behoort eigenlijk bij het erfgoed van Tilburg.  Toch?  We naderen nu het eindpunt, wordt nog puzzelen voordat we het afsluiten in december.  Weet allemaal dat we dit met groot plezier hebben gedaan, ook omdat we er achter staan dat dit bewaard gaat worden. Puzzelen en verwachte en onverwachte zaken naar boven te halen was echt een heel leuke en leerzame bezigheid. Ben benieuwd of er nog een project komt.

  Gemma en Jacq v.d. Klundert

 4. Rien | Oct 08, 2015

  Kan wel eea vertellen over confectie fabriek DUCON

  Zaten in het huidige pand van " la poubelle" 

  laat maar ff weten 

  Rien van der Velden 

 5. hetty | Oct 07, 2015

  Hallo Petra,

  Leuk het onderzoek naar de bijzondere verhalen van de Tilburgse Textiel geschiedenis.

  Met mijn,levende ,  keldingstoppage "The Flying Needle" hoor ik zeker tot het erfgoed van Tilburg. Rond 1940 waren de laatse opleidingen omtrent stoppage( stukkenstoppen, rollen stoffen uit de fabriek) en kunst-stoppage( kleding ).

  Op mijn site www.artofstitch.nl is meer te lezen over mijn vak .

   Verder ben je van harte welkom om eens te komen kijken in mijn bedrijf

  ,Oeverstraat 87 5021 PE Tilburg. 

    met vriendelijke groet,

  Hetty Schijvens

  The Flying Needle

  06-30173888 

   

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag