041910 - Gezondheidszorg. Lighallen aan de Dongenseweg. Aanvankelijk voor zwakke kinderen. daarna voor lijders aan t.b.c. en vervolgens revalidatiecentrum Charlotte-oord. Samen met arts Lobach uit Udenhout en nog een ander was Charlotte Swagemakers de oprichtster van de lighallen. Over de gehele lengte van de hal was toen een overkapping, waar bij goed weer een stuk of twintig bedden werden gezet. Er was verder een jongens- en meisjeszaal, van elkaar gescheiden door een kamer, waarin een paino stond. De medeoprichtster Charlotte Swagemakers, geboren 24 juli 1876, was ongetrouwd en woonde met haar eveneens ongehuwde zus in de Nieuwlandstraat en later het St. Jobs Hoefke te Berkel-Enschot. Zij overleed te Tilburg op 9 mei 1945. Op de foto zit zij voor het raam in het zwart gekleed, rechts van haar achter de bloemvaas haar nichtje Mathilde Verschuuren-Swagemakers, die ook in de lighallen verbleef. Verder naar rechts, met hoed, juffrouw Adeline Janssens (Tilburg 1880-1974), oblate van de St. Paulusabdij te Oosterhout, die later voor blinden ging werken. Geheel links in het midden juffrouw Van Rosmalen, de hulp van Charlotte Swagemakers, links staande juffrouw De Beer, de keukenhulp, en staande rechts van het midden Miet van Amelsfoort, die de bedden opmaakte en poetste. Geheel links D. van Gurchom-Van Berkel. - Foto's & Kaarten

Gezondheidszorg. Lighallen aan de Dongenseweg. Aanvankelijk voor zwakke kinderen. daarna voor lijders aan t.b.c. en vervolgens revalidatiecentrum Charlotte-oord. Samen met arts Lobach uit Udenhout en nog een ander was Charlotte Swagemakers de oprichtster van de lighallen. Over de gehele lengte van de hal was toen een overkapping, waar bij goed weer een stuk of twintig bedden werden gezet. Er was verder een jongens- en meisjeszaal, van elkaar gescheiden door een kamer, waarin een paino stond. De medeoprichtster Charlotte Swagemakers, geboren 24 juli 1876, was ongetrouwd en woonde met haar eveneens ongehuwde zus in de Nieuwlandstraat en later het St. Jobs Hoefke te Berkel-Enschot. Zij overleed te Tilburg op 9 mei 1945. Op de foto zit zij voor het raam in het zwart gekleed, rechts van haar achter de bloemvaas haar nichtje Mathilde Verschuuren-Swagemakers, die ook in de lighallen verbleef. Verder naar rechts, met hoed, juffrouw Adeline Janssens (Tilburg 1880-1974), oblate van de St. Paulusabdij te Oosterhout, die later voor blinden ging werken. Geheel links in het midden juffrouw Van Rosmalen, de hulp van Charlotte Swagemakers, links staande juffrouw De Beer, de keukenhulp, en staande rechts van het midden Miet van Amelsfoort, die de bedden opmaakte en poetste. Geheel links D. van Gurchom-Van Berkel.

Fotonummer["041910"]
PlaatsTilburg
Straat["Dongenseweg"]
Datering vanaf1921
HerkomstD. van Gurchom-van Berkel
Uiterlijke vormfoto
OmschrijvingGezondheidszorg. Lighallen aan de Dongenseweg. Aanvankelijk voor zwakke kinderen. daarna voor lijders aan t.b.c. en vervolgens revalidatiecentrum Charlotte-oord. Samen met arts Lobach uit Udenhout en nog een ander was Charlotte Swagemakers de oprichtster van de lighallen. Over de gehele lengte van de hal was toen een overkapping, waar bij goed weer een stuk of twintig bedden werden gezet. Er was verder een jongens- en meisjeszaal, van elkaar gescheiden door een kamer, waarin een paino stond. De medeoprichtster Charlotte Swagemakers, geboren 24 juli 1876, was ongetrouwd en woonde met haar eveneens ongehuwde zus in de Nieuwlandstraat en later het St. Jobs Hoefke te Berkel-Enschot. Zij overleed te Tilburg op 9 mei 1945. Op de foto zit zij voor het raam in het zwart gekleed, rechts van haar achter de bloemvaas haar nichtje Mathilde Verschuuren-Swagemakers, die ook in de lighallen verbleef. Verder naar rechts, met hoed, juffrouw Adeline Janssens (Tilburg 1880-1974), oblate van de St. Paulusabdij te Oosterhout, die later voor blinden ging werken. Geheel links in het midden juffrouw Van Rosmalen, de hulp van Charlotte Swagemakers, links staande juffrouw De Beer, de keukenhulp, en staande rechts van het midden Miet van Amelsfoort, die de bedden opmaakte en poetste. Geheel links D. van Gurchom-Van Berkel.
AnnotatieTilburgers in beeld p. 152
Datum

041910 - Gezondheidszorg. Lighallen aan de Dongenseweg. Aanvankelijk voor zwakke kinderen. daarna voor lijders aan t.b.c. en vervolgens revalidatiecentrum Charlotte-oord. Samen met arts Lobach uit Udenhout en nog een ander was Charlotte Swagemakers de oprichtster van de lighallen. Over de gehele lengte van de hal was toen een overkapping, waar bij goed weer een stuk of twintig bedden werden gezet. Er was verder een jongens- en meisjeszaal, van elkaar gescheiden door een kamer, waarin een paino stond. De medeoprichtster Charlotte Swagemakers, geboren 24 juli 1876, was ongetrouwd en woonde met haar eveneens ongehuwde zus in de Nieuwlandstraat en later het St. Jobs Hoefke te Berkel-Enschot. Zij overleed te Tilburg op 9 mei 1945. Op de foto zit zij voor het raam in het zwart gekleed, rechts van haar achter de bloemvaas haar nichtje Mathilde Verschuuren-Swagemakers, die ook in de lighallen verbleef. Verder naar rechts, met hoed, juffrouw Adeline Janssens (Tilburg 1880-1974), oblate van de St. Paulusabdij te Oosterhout, die later voor blinden ging werken. Geheel links in het midden juffrouw Van Rosmalen, de hulp van Charlotte Swagemakers, links staande juffrouw De Beer, de keukenhulp, en staande rechts van het midden Miet van Amelsfoort, die de bedden opmaakte en poetste. Geheel links D. van Gurchom-Van Berkel.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?

We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur via chat.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via e-mail.
sluit Online op dit moment
-
Stel een vraag