011137 - Vooraanzicht met hoofdingang van bejaardenpension St. Jozefzorg aan de Ringbaan-Zuid. Bij de ingebruikneming van het complex in 1951 kon het gebouw 52 echtparen huisvesten op de begane grond en 52 echtparen op de eerste verdieping. Daarnaast was er plaats voor 67 alleenstaanden. Volgens een prospectus uit die tijd voldeed het huis 'aan de hoogste eisen van comfort en hygiëne'. Vooral de individuele huisvesting was een hele verbetering in vergelijking met de 'gestichten voor ouden van dagen'. Van heinde en verre kwam men dan ook kijken naar deze moderne huisvesting voor bejaarden. In 1956 zond de K.R.O. zelfs een programma uit over dit pension. Toch waren de kamers voor echtparen, 4.20 x 5 meter, aan de kleine kant. Het ontbrak op de kamers ook aan een toilet- en wasgelegenheid. Er waren gemeenschappelijke toiletten aan de lange gangen. De echtparen beschikten wel over een eigen keukentje. De alleenstaanden beschikten slechts over een slaapkamertje op de verdieping van 3 x 2 meter. De regenten-mentaliteit uit de beginjaren blijkt uit het 'huishoudelijk reglement' uitgaande van de Stichting St. Jozefzorg: 1e de bewoners mogen zich in of buiten het tehuis niet misdragen 2e zij moeten de gegeven voorschriften nakomen 3e ze mogen de naam van de stichting niet in opspraak brengen. - Foto's & Kaarten

Vooraanzicht met hoofdingang van bejaardenpension St. Jozefzorg aan de Ringbaan-Zuid. Bij de ingebruikneming van het complex in 1951 kon het gebouw 52 echtparen huisvesten op de begane grond en 52 echtparen op de eerste verdieping. Daarnaast was er plaats voor 67 alleenstaanden. Volgens een prospectus uit die tijd voldeed het huis 'aan de hoogste eisen van comfort en hygiëne'. Vooral de individuele huisvesting was een hele verbetering in vergelijking met de 'gestichten voor ouden van dagen'. Van heinde en verre kwam men dan ook kijken naar deze moderne huisvesting voor bejaarden. In 1956 zond de K.R.O. zelfs een programma uit over dit pension. Toch waren de kamers voor echtparen, 4.20 x 5 meter, aan de kleine kant. Het ontbrak op de kamers ook aan een toilet- en wasgelegenheid. Er waren gemeenschappelijke toiletten aan de lange gangen. De echtparen beschikten wel over een eigen keukentje. De alleenstaanden beschikten slechts over een slaapkamertje op de verdieping van 3 x 2 meter. De regenten-mentaliteit uit de beginjaren blijkt uit het 'huishoudelijk reglement' uitgaande van de Stichting St. Jozefzorg: 1e de bewoners mogen zich in of buiten het tehuis niet misdragen 2e zij moeten de gegeven voorschriften nakomen 3e ze mogen de naam van de stichting niet in opspraak brengen.

Fotonummer["011137"]
PlaatsTilburg
Straat["Ringbaan-Zuid"]
Datering vanaf1960
OmschrijvingVooraanzicht met hoofdingang van bejaardenpension St. Jozefzorg aan de Ringbaan-Zuid. Bij de ingebruikneming van het complex in 1951 kon het gebouw 52 echtparen huisvesten op de begane grond en 52 echtparen op de eerste verdieping. Daarnaast was er plaats voor 67 alleenstaanden. Volgens een prospectus uit die tijd voldeed het huis 'aan de hoogste eisen van comfort en hygiëne'. Vooral de individuele huisvesting was een hele verbetering in vergelijking met de 'gestichten voor ouden van dagen'. Van heinde en verre kwam men dan ook kijken naar deze moderne huisvesting voor bejaarden. In 1956 zond de K.R.O. zelfs een programma uit over dit pension. Toch waren de kamers voor echtparen, 4.20 x 5 meter, aan de kleine kant. Het ontbrak op de kamers ook aan een toilet- en wasgelegenheid. Er waren gemeenschappelijke toiletten aan de lange gangen. De echtparen beschikten wel over een eigen keukentje. De alleenstaanden beschikten slechts over een slaapkamertje op de verdieping van 3 x 2 meter. De regenten-mentaliteit uit de beginjaren blijkt uit het 'huishoudelijk reglement' uitgaande van de Stichting St. Jozefzorg: 1e de bewoners mogen zich in of buiten het tehuis niet misdragen 2e zij moeten de gegeven voorschriften nakomen 3e ze mogen de naam van de stichting niet in opspraak brengen.
AnnotatieHenk van Doremalen m.m.v. Ronald Peeters , 50 jaar (St. Jozef)zorg : terugblik in woord en beeld (Tilburg 1998). Prospectus en huishoudelijk reglement van het pension voor bejaarden St. Jozefzorg,
Huisnummer93
Datum

011137 - Vooraanzicht met hoofdingang van bejaardenpension St. Jozefzorg aan de Ringbaan-Zuid. Bij de ingebruikneming van het complex in 1951 kon het gebouw 52 echtparen huisvesten op de begane grond en 52 echtparen op de eerste verdieping. Daarnaast was er plaats voor 67 alleenstaanden. Volgens een prospectus uit die tijd voldeed het huis 'aan de hoogste eisen van comfort en hygiëne'. Vooral de individuele huisvesting was een hele verbetering in vergelijking met de 'gestichten voor ouden van dagen'. Van heinde en verre kwam men dan ook kijken naar deze moderne huisvesting voor bejaarden. In 1956 zond de K.R.O. zelfs een programma uit over dit pension. Toch waren de kamers voor echtparen, 4.20 x 5 meter, aan de kleine kant. Het ontbrak op de kamers ook aan een toilet- en wasgelegenheid. Er waren gemeenschappelijke toiletten aan de lange gangen. De echtparen beschikten wel over een eigen keukentje. De alleenstaanden beschikten slechts over een slaapkamertje op de verdieping van 3 x 2 meter.De regenten-mentaliteit uit de beginjaren blijkt uit het 'huishoudelijk reglement' uitgaande van de Stichting St. Jozefzorg: 1e de bewoners mogen zich in of buiten het tehuis niet misdragen 2e zij moeten de gegeven voorschriften nakomen 3e ze mogen de naam van de stichting niet in opspraak brengen.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?

We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur via chat.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via e-mail.
sluit Online op dit moment
-
Stel een vraag