049833 - Nadat de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog alle radio's gevorderd hadden, was het alleen nog mogelijk voor degenen die radiodistributie hadden, om het, door de Duitsers gecensureerde, nieuws te ontvangen. Op het klandestien luisteren naar bijvoorbeeld "radio Oranje" stonden zware straffen. De volgende foto's geven een reconstructie uit 1944 van het klandestien luisteren naar de radio door een aantal bewoners van de Poststraat die zich "de luistervinken" noemden. Het radiotoestel zat in een kist in de zaak van J.J. de Vet, winkelier in medische en orthopedische hulpmiddelen op de hoek Poststraat-Langestraat. Vlak bij het pand van De Vet, in de openbare lagere school aan de Langestraat, waren tijdens de oorlogsjaren Duitsers ingekwartierd die ook de zaak van De Vet bezochten en daar, onder andere voor het aanmeten van speciaal schoeisel, plaatsnamen op de kist, waarin het radiotoestel verborgen zat. Na de bevrijding werden de activiteiten van "de luistervinken" getoond in de etalage van De Vet. Op de foto de heer en mevrouw De Vet met de kist, waarin het toestel verborgen zat.De foto is een reconstructie van de situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. - Foto's & Kaarten

Nadat de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog alle radio's gevorderd hadden, was het alleen nog mogelijk voor degenen die radiodistributie hadden, om het, door de Duitsers gecensureerde, nieuws te ontvangen. Op het klandestien luisteren naar bijvoorbeeld "radio Oranje" stonden zware straffen. De volgende foto's geven een reconstructie uit 1944 van het klandestien luisteren naar de radio door een aantal bewoners van de Poststraat die zich "de luistervinken" noemden. Het radiotoestel zat in een kist in de zaak van J.J. de Vet, winkelier in medische en orthopedische hulpmiddelen op de hoek Poststraat-Langestraat. Vlak bij het pand van De Vet, in de openbare lagere school aan de Langestraat, waren tijdens de oorlogsjaren Duitsers ingekwartierd die ook de zaak van De Vet bezochten en daar, onder andere voor het aanmeten van speciaal schoeisel, plaatsnamen op de kist, waarin het radiotoestel verborgen zat. Na de bevrijding werden de activiteiten van "de luistervinken" getoond in de etalage van De Vet. Op de foto de heer en mevrouw De Vet met de kist, waarin het toestel verborgen zat.De foto is een reconstructie van de situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Fotonummer["049833"]
PlaatsTilburg
Straat["Poststraat"]
WijkCentrum
Datering vanaf1944
FotograafKorsmit, Joop
Uiterlijke vormfoto
OmschrijvingNadat de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog alle radio's gevorderd hadden, was het alleen nog mogelijk voor degenen die radiodistributie hadden, om het, door de Duitsers gecensureerde, nieuws te ontvangen. Op het klandestien luisteren naar bijvoorbeeld "radio Oranje" stonden zware straffen. De volgende foto's geven een reconstructie uit 1944 van het klandestien luisteren naar de radio door een aantal bewoners van de Poststraat die zich "de luistervinken" noemden. Het radiotoestel zat in een kist in de zaak van J.J. de Vet, winkelier in medische en orthopedische hulpmiddelen op de hoek Poststraat-Langestraat. Vlak bij het pand van De Vet, in de openbare lagere school aan de Langestraat, waren tijdens de oorlogsjaren Duitsers ingekwartierd die ook de zaak van De Vet bezochten en daar, onder andere voor het aanmeten van speciaal schoeisel, plaatsnamen op de kist, waarin het radiotoestel verborgen zat. Na de bevrijding werden de activiteiten van "de luistervinken" getoond in de etalage van De Vet. Op de foto de heer en mevrouw De Vet met de kist, waarin het toestel verborgen zat.De foto is een reconstructie van de situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Datum

049833 - Nadat de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog alle radio's gevorderd hadden, was het alleen nog mogelijk voor degenen die radiodistributie hadden, om het, door de Duitsers gecensureerde, nieuws te ontvangen. Op het klandestien luisteren naar bijvoorbeeld "radio Oranje" stonden zware straffen. De volgende foto's geven een reconstructie uit 1944 van het klandestien luisteren naar de radio door een aantal bewoners van de Poststraat die zich "de luistervinken" noemden. Het radiotoestel zat in een kist in de zaak van J.J. de Vet, winkelier in medische en orthopedische hulpmiddelen op de hoek Poststraat-Langestraat. Vlak bij het pand van De Vet, in de openbare lagere school aan de Langestraat, waren tijdens de oorlogsjaren Duitsers ingekwartierd die ook de zaak van De Vet bezochten en daar, onder andere voor het aanmeten van speciaal schoeisel, plaatsnamen op de kist, waarin het radiotoestel verborgen zat. Na de bevrijding werden de activiteiten van "de luistervinken" getoond in de etalage van De Vet. Op de foto de heer en mevrouw De Vet met de kist, waarin het toestel verborgen zat.De foto is een reconstructie van de situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?

We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur via chat.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via e-mail.
sluit Online op dit moment
-
Stel een vraag