056048 - Tekening. R.K. Annakapel te Molenschot. De heilige Anna is patrones van de parochiekerk en kapel in Molenschot. - Foto's & Kaarten

Tekening. R.K. Annakapel te Molenschot. De heilige Anna is patrones van de parochiekerk en kapel in Molenschot.

Fotonummer["056048"]
PlaatsMolenschot
HerkomstSchetsboek van Hendrik Verhees p. 123
Uiterlijke vormprent
OmschrijvingTekening. R.K. Annakapel te Molenschot. De heilige Anna is patrones van de parochiekerk en kapel in Molenschot.
AnnotatieB. Sibon, De St. Anna Verering in Molenschot, in: Op bedevaart. Uitgave van de Heemkundegroep Ulendonc Oosteind 2006. http://www.meertens.knaw.nl/: De kapel was, volgens een notitie van Hendrik Verhees uit 1809, ook toen al midden in het dorp gelegen en omgeven met eikenbomen. In 1816 werden de 59 eiken door de gemeente geveld. Na enige herstelwerkzaamheden werd de kapel in 1832 door de Rotterdamse schutterij als wachthuis gebruikt. Dit bracht aan het gebouwtje veel schade toe; zelfs het torentje werd van het dak gehaald. Na een grondige restauratie in 1842-1844 werd het gebouw weer in ere hersteld als gebedshuis. In 1960 werd de kapel nogmaals grondig gerestaureerd. Het eerste teken van de Annadevotie dateert van 1844, toen de pastoor van Gilze de herstelde kapel van Molenschot inzegende en toewijdde aan St. Anna. Deze devotie, die zich aanvankelijk beperkt zal hebben tot Molenschot, breidde zich vanaf circa 1880 uit tot naburige dorpen en steden, waaruit (georganiseerde) bedevaarten toestroomden op 26 juli. In de jaren zestig van de 20e eeuw raakte de Annaverering in verval, maar later werd ze weer tot bloei gebracht door W.C. Dictus, die van 1974 tot 1996 pastoor van Molenschot was. St. Anna geldt als de patrones van het christelijk gezin. Volgens een volks gezegde gold ze vroeger ook als een hemelse koppelaarster: 'naar Sint Anneke voor een manneke'. Sinds ongeveer 1996 heeft Molenschot zijn karakter als bedevaartplaats verloren en beperkt de viering van St. Anna zich tot de parochie.
Datum["11-11-1809"]

056048 - Tekening. R.K. Annakapel te Molenschot. De heilige Anna is patrones van de parochiekerk en kapel in Molenschot.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?

We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur via chat.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via e-mail.
sluit Online op dit moment
-
Stel een vraag