039477 - Volt, Algemeen, Kunstwerken, Monument, Voltpomp. De Voltpomp op de Oude Markt was een geschenk van Volt aan de Tilburgse Gemeenschap ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan in 1984. Deze kopie van de originele stadspomp is vervaardigd naar een oude prent uit 1740 en staat op dezelfde plek. Deze foto is gemaakt bij de in bedrijfstelling door burgemeester Letschert op 21 december 1984. Namens Volt waren daarbij aanwezig de H.H. van Erve, Iding en Vermeulen. - Foto's & Kaarten

Volt, Algemeen, Kunstwerken, Monument, Voltpomp. De Voltpomp op de Oude Markt was een geschenk van Volt aan de Tilburgse Gemeenschap ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan in 1984. Deze kopie van de originele stadspomp is vervaardigd naar een oude prent uit 1740 en staat op dezelfde plek. Deze foto is gemaakt bij de in bedrijfstelling door burgemeester Letschert op 21 december 1984. Namens Volt waren daarbij aanwezig de H.H. van Erve, Iding en Vermeulen.

Fotonummer["039477"]
PlaatsTilburg
Straat["Oude Markt"]
WijkCentrum
Datering vanaf21-12-1984
FotograafHans Hulshof, Volt
HerkomstArchief Volt
Uiterlijke vormfoto
OmschrijvingVolt, Algemeen, Kunstwerken, Monument, Voltpomp. De Voltpomp op de Oude Markt was een geschenk van Volt aan de Tilburgse Gemeenschap ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan in 1984. Deze kopie van de originele stadspomp is vervaardigd naar een oude prent uit 1740 en staat op dezelfde plek. Deze foto is gemaakt bij de in bedrijfstelling door burgemeester Letschert op 21 december 1984. Namens Volt waren daarbij aanwezig de H.H. van Erve, Iding en Vermeulen.
AnnotatieRonald Peeters, Stadspomp Oude Markt, in: III (1985) Tilburg, tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur nr. 1: Sinds december 1984 heeft Tilburg weer een echte stadspomp op de Oude Markt. Het water uit deze pomp komt van een diepte van 18 meter onder het maaiveld. Deze nieuwe stadspomp werd ontworpen door architect Drijvers uit Oisterwijk en uitgevoerd door aannemer De Bont uit Nieuwkuijk. Het is een getrouwe kopie naar de enige afbeelding die er van deze pomp bestaat, een aquarel van Jan de Beijer uit 1742. In 1690 krijgt Arnoldus de Lelie bij deling het huis St.-Joris aan de Kerk met de daartoe behorende put, welke voor het huis is gelegen. Eind 1720 is door de gemeente een pomp op die plaats neergezet. Als vergoeding voor het afstaan van deze put verwerft de familie De Lelie het boterwaagmeesterschap. Op 1 juli 1775 krijgt Jan Baptist Verbunt die in St.-Joris woont, het recht van watertrekken (servituut) met een loden buis uit de gemeenteput op de Markt. Op 16 augustus 1775 zijn er twee nieuwe stenen pompen gemaakt op de Markt. Op afbeeldingen uit de 19e eeuw is er geen pomp meer te zien. Uiteindelijk is in 1956 de put volgestort met zand. Bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Volt Tilburg, heeft dit bedrijf het initiatief genomen om een van de tien reeds verdwenen stadspompen te laten reconstrueren en aan de gemeente te schenken.
Datum

039477 - Volt, Algemeen, Kunstwerken, Monument, Voltpomp. De Voltpomp op de Oude Markt was een geschenk van Volt aan de Tilburgse Gemeenschap ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan in 1984. Deze kopie van de originele stadspomp is vervaardigd naar een oude prent uit 1740 en staat op dezelfde plek. Deze foto is gemaakt bij de in bedrijfstelling door burgemeester Letschert op 21 december 1984. Namens Volt waren daarbij aanwezig de H.H. van Erve, Iding en Vermeulen.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?

We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur via chat.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via e-mail.
sluit Online op dit moment
-
Stel een vraag