Gezocht: films van de watersnoodramp in Brabant

2
04-02-2023
  • uit de beeldcollectie
  • filmcollectie
  • Drimmelen
  • Geertruidenberg
  • Oosterhout
  • watersnoodramp
  • schenking
  • twitter

Het jaar 1953 staat in het collectieve geheugen gegrift. Precies zeventig jaar geleden werd Nederland getroffen door een van de zwaarste natuurrampen uit onze nationale geschiedenis. In de nacht van zaterdag 31 januari op 1 februari kwam het water.  

In 2021 ontving het archief voor Gemeente Drimmelen een serie indrukwekkende foto’s van de watersnoodramp (zie dit blog). De beelden werden onder andere gemaakt door Albert Weijenberg, die destijds als militair ter plaatse was. Ze tonen de verwoestende kracht van het water en hoe zo goed mogelijk hulp wordt verleend. De foto’s zijn van grote historische waarde en maken sinds het publiceren ervan veel reacties los.  

Op zoek naar films van de watersnoodramp

Vanwege de 70ste herdenking van de watersnoodramp is Regionaal Archief Tilburg specifiek op zoek naar filmmateriaal van deze noodlottige nacht en de indrukwekkende nasleep in de daaropvolgende maanden. Bewegend beeld van de ramp ontbreekt namelijk in de collectie, maar vanwege de historische relevantie is het juist van groot belang dat het nog bestaande materiaal wordt veiliggesteld. Daarnaast kunnen we nu nog de verhalen van ooggetuigen optekenen en de ramp zo compleet mogelijk archiveren. Zodat het nooit vergeten wordt.  

Wat zoeken we? 

Regionaal Archief Tilburg zoekt specifiek naar films van ons werkgebied, met in dit geval de nadruk op de gemeenten Geertruidenberg, Drimmelen en Oosterhout. Al worden we wel graag op de hoogte gebracht over films die gemaakt zijn in andere delen van Brabant. Uiteraard hebben we ook altijd interesse in ander archiefmateriaal met betrekking tot de watersnoodramp. Denk bijvoorbeeld aan foto’s, dagboeken, affiches of brieven.  

Daarnaast geven we de voorkeur aan originele filmrollen. Dit omdat we het materiaal dan (opnieuw) kunnen laten digitaliseren en de faciliteiten hebben om de fysieke filmrol in ons koude depot voor de toekomst veilig te stellen. Natuurlijk kijken we ook graag mee naar latere kopieën, omdat dit soms de enige manier is waarop films zijn overgedragen. 

De films zullen na digitalisering getoond worden in de beeldbank van Regionaal Archief Tilburg en op www.brabantinbeelden.nl, het foto- en filmgeheugen van Brabant.  

Films schenken

Wil je graag een film schenken? Stuur dan een mail naar beeldbank@regionaalarchieftilburg.nl, vermeld hierin kort wat er op de film te zien is, waar de film gemaakt is, wie de filmer is en of het om een filmrol gaat of een latere kopie.  

De ramp van minuut tot minuut op Twitter

Op 31 december en 1 januari twittert Regionaal Archief Tilburg "live" over de watersnoodramp. Aan de hand van archiefstukken volgen we gebeurtenissen in ons werkgebied van minuut tot minuut. Waar men 70 jaar geleden overvallen werd in de nacht, maken we nu inzichtelijk hoe de ramp zich in de gemeenten Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout voltrok. De tweets zijn te volgen via het account @RATilburg of via #watersnoodramp. Het eerste bericht wordt op 31 december om 17 uur gepost.

Zie ook: De Bevrijding van Tilburg van minuut tot minuut.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag