Vrouwenkrant 1977-1986 online beschikbaar

6
27-07-2022
  • Vrouwenkafee
  • Vrouwencentrum
  • vrouwen
  • vrouwenemancipatie
  • digitalisering
  • krantenportaal
  • krantenbank

Prent uit de Vrouwenkrant 1977Eerder in 2022 kreeg Regionaal Archief Tilburg de archieven van de Stichting Vrouwencentrum Tilburg, het Vrouwencafé en Feniks Emancipatie Expertise Centrum Tilburg in beheer. Een belangrijk archief om zicht te krijgen op de ontwikkeling van de positie van de vrouw. Onderdeel van dit archief is het Vrouwenblad, dat van 1977 tot 1986 verscheen. Alle edities van dit blad zijn gedigitaliseerd en online te bekijken.

Eind jaren ’60 en begin jaren ’70 van de vorige eeuw ontstonden in verschillende plekken in Nederland huizen of café’s waar vrouwen samenkwamen. Op deze plekken konden vrouwen in een open sfeer met elkaar in gesprek gaan. Tijdens activiteiten werden vrouwen bewustgemaakt van hun situatie. Zelfstandigheid van de vrouw (zowel in werk, huwelijk, relatie en gezin) was een belangrijk onderwerp en vrouwen werd geleerd hoe ze stappen konden zetten om die zelfstandigheid te vergroten.

Ook in Tilburg was behoefte aan een ‘Vrouwenkafee’. In maart 1977 startte het dit café aan de Korte Tuinstraat. Vanaf datzelfde jaar werd de Vrouwenkrant uitgegeven, een blad dat een goed beeld geeft van de vrouwenbeweging in Tilburg in de jaren 70 en 80. In het blad werd onder andere verslag gedaan van de thema-avonden van het café. Discussies die werden gevoerd over de positie van de vrouw, werden in de krant weergegeven (een voorbeeld uit 1977: Het feit dat je van je man houdt, houdt dit dan ook in dat je zijn sokken moet wassen?).

Vrouwenwerkkrant 1985Ook werden recensies van boeken geplaatst, was te zien welke activiteiten op de agenda stonden en konden de lezers kennis maken met mensen die het Vrouwencafé draaiend hielden. Er was informatie over deeltijdbanen (en hoe kom je eraan?) en interviews met vrouwen op belangrijke posten (zoals in de gemeenteraad). Vanaf begin jaren ’80 werden er ook pagina’s gevuld voor meisjes, met informatie over meidencafés, de meidentelefoon en ook waar je je kon abonneren op het meidenblad Assepoester.

Gaandeweg werd het blad professioneler. De oproep voor economische zelfstandigheid en dus een eerlijke plek op de arbeidsmarkt groeit, maar ook de roep tegen seksueel geweld. 8 maart lijkt een steeds belangrijker dag te worden: internationale vrouwendag, dé dag om aandacht te vragen voor de positie van de vrouw. Ook verschijnt vanaf 1983 de serie artikelen ‘Het leven van vrouwen in andere landen’. Een paar jaar later start een serie artikelen over straten in Tilburg die verwijzen naar vrouwen. Slechts 30 van de 1500 straten in 1985 zijn vernoemd naar vrouwen. Uiteraard veel te weinig! De Vrouwenkrant wil al die 30 straten de revue laten passeren in de krant in de serie ‘Van Amazonepad tot Venusstraat’.

Illustratie uit de Vrouwenkrant 1977

Het blad is verlucht met illustraties en foto’s die de boodschap moesten verduidelijken: de positie van de vrouw kan beter. En dat gebeurt niet vanzelf, vrouwen moeten ervoor knokken en voor hun rechten opkomen. En samen zijn ze daarin sterker dan alleen. Iets wat ook nu nog geldt.

De teksten in het gedigitaliseerde blad zijn te doorzoeken. Via de techniek van OCR is op elk woord of elke naam te zoeken.

Bekijk de Vrouwenkrant online

2 reacties

Reageren
  1. astrid | Aug 04, 2022
    Goed idee, Rob!
  2. Rob | Jul 28, 2022
    Daar zou iemand (v) een mooi artikel over kunnen schrijven in het Erfgoed Magazine Tilburg.

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag