10 jaar Wiki

4
01-06-2021
  • Bevrijd van de Vergetelheid
  • Twee eeuwen Tilburgse Textielfbrieken
  • geboren in 1809
  • Wiki Midden-Brabant
 Logo Wiki Midden-Brabant

Dit jaar is het precies een decennium geleden dat de Wiki Midden-Brabant (voorheen Tilburg Wiki) ontwikkeld werd en online ging.

Tien jaar geleden is de  Wiki (toen nog:  Tilburg Wiki) door Stadsmuseum Tilburg en Regionaal Archief Tilburg ontwikkeld als een informatieplatform over Tilburg. Dat was er eerder niet. Het  Tilburgs Lexicon  diende als basis  voor de  Wiki. Er werden in de beginjaren regelmatig ‘Wikiwerkdagen’ georganiseerd. Ook de resultaten van verschillende onderzoeksprojecten zoals ‘Geboren in 1809’ en ‘Twee Eeuwen Tilburgse Textiel’ zijn in de Wiki opgenomen.  

Het genealogieproject ‘Geboren in 1809’ – uitgevoerd in 2009- was overigens onze eerste kennismaking met een wiki: In 2009 was het 200 jaar geleden dat Lodewijk Napoleon Tilburg stadsrechten verleende. Om dit heuglijke feit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, organiseerde Regionaal Archief Tilburg, samen met de   Nederlandse Genealogische Vereniging   (NGV) afdeling ’s-Hertogenbosch-Tilburg, het onderzoeksproject ‘Geboren in 1809’. Voor dit project is er een wikistructuur gemaakt waarin de ca. 60 vrijwilligers hun onderzoeksresultaten konden toevoegen. Oude logo wiki Tilburg

De  Wiki is in de loop van de jaren organisch gegroeid. De naam Tilburg Wiki   dekte de lading niet meer en is eind 2018 gewijzigd in ‘Wiki Midden-Brabant’.  Verschillende heemkundekringen  uit  de regio  zijn  de afgelopen jaren  actief geworden in de Wiki Midden-Brabant. De aanleiding was in de meeste gevallen de start van een website van   Erfgoed op de Kaart. De content van die website is geplaatst in de Wiki Midden-Brabant.  Geertruidenberg, Udenhout, Raamsdonksveer en Gilze en Rijen  hebben een eigen wiki-portaal, net als  TilburgUniversity. Alle portalen en uitgelichte onderwerpen zijn vanaf de hoofdpagina van de wiki snel te vinden.   De Wiki Midden-Brabant  is – op onze website   na- het meest gebruikte medium om historische informatie over Tilburg e.o. te vinden.

Momenteel zijn we bezig met het wikiproject ‘Bevrijd van de Vergetelheid’ om alle oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog een levensbeschrijving én een gezicht te geven. Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. Door hun verhaal te vertellen willen we de slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de   Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving én foto op te nemen.

Kortom: de wiki is door de jaren heen flink veranderd, maar er is al die tijd één constante gebleven in de persoon van Dennis Dekker. Dennis is al vanaf het allereerste begin bij de Wiki betrokken als ondersteuner. Hij begeleidt vrijwilligers en heemkundekringen, lost problemen op, instrueert en adviseert.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag