De fotocollectie van Schmidlin verrijkt: vrijwilliger Martin Driessen vertelt

12
02-02-2021
  • uitdefotocollectie
  • Schmidlin
  • foto's
  • foto
Schmidlin 02327 portret van een jonge vrouwWie regelmatig onze fotodatabank bezoekt weet dat Foto Schmidlin goed vertegenwoordigd is. Foto Schmidlin was een begrip in Tilburg. Louis Schmidlin (1870-1947) en zijn zoon Louis Albert (1907-1977) hebben een groot gedeelte van de 20e eeuw in prachtige beelden van hoogstaande kwaliteit gegoten. We kennen onder meer de portretten, de vele reclame- en modefoto’s, de foto’s van bedrijven en de middenstand, van het verenigingsleven en van de stad Tilburg. Louis senior opende in 1908 zijn ‘Fotografisch Atelier Suisse’ aan de Gasthuisstraat (de huidige Gasthuisring) in Tilburg en werd aanvankelijk vooral bekend met zijn portretfotografie. In 1917 verhuisde de fotostudio naar het Wilhelminapark en in 1932 droeg Louis senior zijn zaak over aan zoon Louis Albert. Deze zette de winkel voort onder de naam ‘Electrisch Photo Atelier Schmidlin.’ Het was een florerend bedrijf. In 1973, Louis Albert was toen 66 jaar oud, werd de zaak verkocht aan derden waarbij de naam Schmidlin gevoerd bleef. Uiteindelijk sloot in 2008 de fotowinkel voorgoed. De grote collectie negatieven kwam in dat jaar naar Regionaal Archief Tilburg.

Schmidlin J van Stiphout LevensmiddelenIn voorgaande jaren werd van deze bijzondere collectie al een groot deel geselecteerd, gedigitaliseerd en in de fotodatabank geplaatst. Daarnaast bestond echter nog een grote negatievencollectie die nog niet bekeken was. Hieruit moest nog een selectie worden gemaakt, zodat we ook deze beelden beschikbaar konden stellen in de fotodatabank. Om deze gigantische klus te klaren vonden wij onze vrijwilliger Martin Driessen bereid. Aangezien Martin zeer toegewijd is en er veel tijd in heeft gestoken, lijkt het ons terecht om hemzelf eens aan het woord te laten over de foto’s van Schmidlin. Hij vertelt hoe hij te werk is gegaan bij de selectie en wat hij vindt van het werk van vader en zoon.
 
Over het selectieproces vertelt Martin: “Mijn voorzichtige schatting is dat het in totaal om ongeveer 13.000 gescande foto’s ging die in het aangeleverde bestand alleen een nummer hadden als referentie. Ik heb eerst een aantal uren besteed aan het benoemen van diverse foto’s, bijvoorbeeld ‘portret’, ‘groep’ en ‘interieur’ om een beetje orde in de omvangrijke collectie te kunnen krijgen. Ik heb hierbij gebruik gemaakt van de tien categorieën zoals die zijn gebruikt in het boek ‘Tilburg gefotografeerd door Schmidlin’, aangevuld met de categorie ‘privéarchief.’ Ik heb uiteindelijk een selectie gemaakt van zo’n 900 foto’s. Ik ben in februari 2017 begonnen en heb wekelijks enige uren aan het selecteren en beschrijven besteed. De job was klaar in augustus 2019.”

Schmidlin Een gestrande busEn wat vindt Martin zelf van het werk van Foto Schmidlin?: “Omdat het een omvangrijke collectie betreft die verschillende onderwerpen bevat, is het erg lastig een typering voor het werk vast te stellen. Het oeuvre van Schmidlin is divers, en in elk van de elf categorieën heb ik geprobeerd een doorsnede van zijn werk te vinden.” Hij kan geen foto noemen die er voor hem uitspringt, maar hij zegt wel: “De foto’s van Schmidlin zijn in zijn algemeenheid van goede kwaliteit, scherp, met mooi contrast en ze geven een mooie caleidoscoop van Tilburg tussen 1900 en 1980. De afbraak en wederopbouw van de stad is goed te volgen, de reclame- en modefoto’s geven heel goed de sfeer van de naoorlogse tijd weer, de portretfoto’s zijn van uitzonderlijke klasse.”

Schmidlin Garage de Groot Over het beschrijven van de geselecteerde foto’s zegt Martin afsluitend: “Het was lastig maar tegelijkertijd plezierig dat veel foto’s onderzoek nodig hadden om ze enigszins te kunnen plaatsen, omdat alleen een negatiefnummer bekend was. Speuren op foto’s naar herkenningspunten, zoeken naar nummerborden van auto’s om de betreffende foto enigszins te kunnen dateren, het waren prettige momenten. Gelukkig werd ik gesteund door mijn collega-vrijwilligers, die regelmatig meekeken en me van goede adviezen konden voorzien.”

De selectie die Martin heeft gemaakt betreft vooral het werk van Louis junior (Louis Albert.) We danken Martin heel hartelijk voor al zijn tijd en moeite die hij heeft gestoken in deze waardevolle aanvulling op onze Schmidlincollectie!

Bekijk alle foto’s van Schmidlin

Gebruikte bron: Gils, Jef van, Nieuwenhuijzen, Jim van. (2012). Tilburg gefotografeerd door Schmidlin : verborgen schatten van het archief.

Gerelateerde blogs:
Het oog van de fotograaf Schmidlin
Boekpresentatie 'Tilburg gefotografeerd door Schmidlin'
Uit de fotocollectie #6: Door de ogen van de fotograaf

2 reacties

Reageren
  1. Mirjam | Feb 02, 2021
    Geweldig Martin. Klus geklaard. Trots op dit monnikenwerk!
  2. Rob | Feb 02, 2021
    Heel goed werk Martin! De foto's van Schmidlin zijn heel waardevol. Ze geven een uitstekend beeld van de veranderingen die Tilburg in de loop der jaren onderging.

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag