Hoe zoek je in de indexen?

3
21-01-2021

Superfine-archief14Er is een   filmpje  waarin het zoeken in indexen wordt uitgelegd.

Het zoeken in deze database wijkt af van wat je misschien gewend bent. Je kunt hier alleen full text zoeken. Dat wil zeggen dat in deze database geen mogelijkheid bestaat om bv. alleen op naam te zoeken.
Je kunt op elk woord zoeken dat in de teksten staat. Als je zoekt op brouwer krijg je zowel de records met een persoon die de naam Brouwer heeft maar ook iemand die brouwer van beroep is.
Je kunt op meerdere woorden tegelijk zoeken. Dat verkleint het zoekresultaat.

Notarisarchieven
Het eerste hoofdbestanddeel wat je hier doorzoekt zijn de notariële archieven over de periode 1811-1925 of 1935. De index is samengesteld uit de teksten uit de repertoria. Die bevatten korte samenvattingen met de hoofdpersonen die in de akte voorkomen en de handeling (testament, deling, hypotheek etc.)

Je vindt de verschillende soorten akte in het filter soort-akte. Het zijn er heel veel en de lijst is ook nogal vervuild bv door dezelfde (combinatie van) woorden met en zonder hoofdletter. We werken er aan om dat op te schonen maar dat is een werk van lange adem.

Ben je ervan bewust dat de teksten in bijna alle gevallen in de oude spelling zijn opgeschreven. Dus schrijfvarianten of schrijfwijzen als "verkooping" komen veelvuldig in de teksten voor. Bij de soort akte zijn de woorden wel gestandaardiseerd naar de huidige spelling.

De notaris maakte ook akten op die werden meegegeven aan de persoon die er om vroeg zonder dat hij zelf een exemplaar bewaarde. Dat heette een brevet. Je kunt dat bij de beschrijving zien. Als een akte in brevet is opgemaakt hoef je niet naar die akte op zoek te gaan in de serie minuutakten van de betreffende notaris.

indexen-thumb-repertorium-en-minuutakteAls je op een regel in het resultaatscherm klikt opent er een detailscherm. Daarin vind je een link naar de scan van de pagina uit het repertorium. In toenemende mate staat daar ook een link naar de minuutakte. Dat kun je zien aan de aanduiding 1/2 onder de kleine afbeelding. De  eerste scan is altijd uit het repertorium. Met behulp van het pijltje > kun je naar de tweede afbeelding gaan en dat is de link naar de minuutakte.

Realiseer je goed dat het bij de notarisakten niet zo is dat een notaris in bv. Hooge en Lage Zwaluwe alleen mensen ontving uit die plaats. Het komt vaak voor dat ook mensen uit omringende plaatsen naar de notaris in Hooge en Lage Zwaluwe ging. Het loont daarom de moeite om op plaatsnaam te zoeken zodat je ook de akten voor andere notarissen uit andere plaatsen in beeld krijgt.

Schepenbankarchieven
Als tweede hoofdbestanddeel komen hier de tekstdocumenten met korte samenvattingen (regesten) van akten die de schepenbanken hebben opgesteld, In eerste instantie zal de schepenbank Oisterwijk de hoofdmoot vormen.
Ook hier zoek je full-text door de samenvattingen.
Er staat een link naar het betreffende register in het archief als je in het detailscherm kijkt. Klik dan ok de knop Bladeren door bron. Je moet dan zelf de betreffende pagina (of folio) opzoeken in het register.
Ook hier geldt dat de samenvattingen veel woorden bevatten in de oude schrijfwijze (Adriaen, Oisterwijck etc.). Houdt daar rekening mee bij het zoeken.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag