Verstilde schoonheid van fotograaf/onderwijzer Frits Robben

23
20-08-2020
  • thuiswevers
  • voetbal
  • Tilburg
  • onderwijs
  • mobilisatie
  • Hoefstraat
  • Heikant
  • foto
  • aanwinst

TextielweversFotograaf en onderwijzer Frits Robben uit De Heikant
We hebben een nieuwe fotocollectie ontvangen, waarvan de foto's grotendeels zijn gemaakt door Frits Robben (1897-1971). Frits (Godefridus Cornelius) werd op 8 december 1897 geboren in de Heikant als zoon van Johannes Franciscus (1860-1939) ) en Gerardina Dominicus (1864-1949). Zijn vader was thuiswever aan de Rugdijk 35 in de Heikant. In de geboorteakte van Frits uit 1897 zijn al degenen, die aangiften deden wever van beroep. Het is typerend voor het Tilburg van toen. Van de in totaal zes geboren kinderen uit dit huwelijk, stierven er twee op jonge leeftijd. Frits was de jongste zoon, na hem zou twee jaar later in 1899 nog een dochter en zusje Cornelia volgen. 

Frits koos niet voor het vak van wever, hij kreeg de kans om een opleiding bij de kweekschool in 's-Hertogenbosch te volgen. We weten dat hij intern de opleiding volgde omdat hij hierover schrijft aan zijn ouders. Al snel na zijn afstuderen ging Frits lesgeven aan Sint Jozefschool aan de Hoefstraat. Dit was een R.K. jongensschool van de Fraters van Tilburg. Frits trouwde op latere leeftijd in november 1936 met Hendrika Verhoeven. De bruidegom was toen 38 jaar en de bruid 32 jaar oud. 

De fotocollectie (1738)  
In de collectie bevinden zich zeer bijzondere foto's. Zo fotografeert Frits zijn slapende ouders. De foto's die Frits van zijn vader en moeder maakte zijn van een Berssenbrugge achtige schoonheid. Dat komt ook omdat de foto's op een vakkundige wijze zijn gescand door Jan van Oevelen. De vermoeidheid van het dagelijkse bestaan is van hun gezichten af te lezen. Hij legt het werkproces van de thuiswevers vast op de gevoelige plaat. Op een van de foto's zien we een jonge Frits op een motor, die hij had geleend van E. van Loon. 

moeder Gerardina Dominicus (1864-1949).

Maar ook legde Frits zijn eigen beroepsleven in de klas vast. Daar hij jarenlang verbonden is geweest aan de jongensschool in de Hoefstraat zijn dit unieke tijdsbeelden. 


Dicteerbord op de jongensschool
Een vroege foto is bewaard van voetbalclub Sarto uit 1912, de mobilisatie voor de Eerste Wereldoorlog en de buslijn uit de Heikant. Op sommige foto's zijn ook katten en honden te zien. 

Bij de foto's bevinden zich enkele foto's van Antonie van der Pol (1857-1935). Hij

Dank aan Ben Robben
Wij zijn Ben Robben, de zoon van Frits Robben zeer erkentelijk dat hij de foto's van zijn vader Frits aan het archief heeft willen schenken. De foto's zijn te vinden in de Fotodatabank onder de nummers 1738001 t/m 1738050

5 reacties

Reageren
  1. Ralph | Aug 30, 2020
    Dank je wel Ben, Het zijn mooie foto’s en het is leuk om te weten waar mijn fotografie-DNA zijn oorsprong vond.
  2. Yvonne | Aug 29, 2020
    Het Brabants Dagblad besteedde op zaterdag 29 augustus 2020 aandacht aan deze bijzondere collectie: https://www.bd.nl/tilburg-e-o/bijzondere-collectie-foto-s-duikt-op-verstild-tilburg-uit-begin-vorige-eeuw~a9e217ae/
  3. Rob | Aug 20, 2020
    Dat is de geschoren ketting, die overgezet wordt op de kettingboom van het weefgetouw.  Het zijn inderdaad foto's van een bijzondere schoonheid. Mooie aanwinst!
  4. Yvonne Welings | Aug 20, 2020
    Ze draagt het garen van haar man, die thuiswever is.
  5. Maggy | Aug 20, 2020
    Wat stelt die bovenste foto voor? De vrouw met de langste paardenstaart ooit? Een visser die met de hand in zijn zondagse pak zin netten om de hals van zijn vrouw te drogen hangt? 

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag