Nieuw: archief van voetbalclub Willem II

9
26-10-2019
  • Tilburg
  • aanwinst
  • sport
  • voetbal
  • Willem-II

Voetbalclub Willem II in 1908Zaterdag 26 oktober  ontvingen we van voetbalclub Willem II het grootste deel van hun archieven in beheer. Dit gebeurde in het voetbalstadion, voor aanvang van een wedstrijd.

De beginjaren
Opgericht als 'Tilburgia'  is op 12 augustus 1896 de eerste Tilburgse voetbalclub een feit. Op 14 januari 1898 besluiten de leden de club voortaan Willem II te noemen, 'daar Koning Willem II en Tilburg als vanouds bij elkaar horen.' De oprichting past in de oprichtingsgolf van voetbalclubs in Nederland vanaf eind jaren 1880. De eerste leden zijn voornamelijk afkomstig uit de hogere middenstand van de stad, veel spelers zaten op de Rijks HBS Willem II, zoals de eerste uit Afrika afkomstige voetballer Constant Cremer. Ook de protestantse fabrikantenfamilie Van den Bergh speelt een belangrijke rol in die begintijd. De club krijgt aanvankelijk de bijnaam de ‘ballenschuppers’, maar wordt al in het eerste decennium van de twintigste eeuw populair, niet in het minst omdat voorzitter Pius Arts, telg van de uitgevers van de Nieuwe Tilburgse Courant, bij Willem II betrokken is. De clubkleuren zijn vanaf seizoen 1903/1904 rood, wit en blauw. In 1904 behaalt Willem II het Brabants kampioenschap wat de start is van het voetbal in Tilburg als volkssport. In 1906 krijgt de club aan de Voetbalweg haar eerste omheind terrein. De jaren 1913-1918 zijn een gouden tijdvak met verschillende afdelingskampioenschappen. In 1916 wordt Willem II als eerste niet-westerse club zelfs landskampioen.

Expansieve groei en Landskampioen
In het interbellum groeit Willem II uit tot een sportvereniging waarin naast het voetbal ook het echte verenigingsleven belangrijk is. Vanaf 1924 spelen de Tricolores in het Roomsch Katholiek Tilburgsch Sportpark, een voor die tijd moderne sportaccommodatie. In 1936 treedt de uit Zeeland afkomstige huisarts Dr. Bert Schuerman toe tot het bestuur. Vanaf 2 augustus 1945 tot zijn dood in januari 1977 hanteert hij de voorzittershamer. Hij speelt een belangrijke rol in het behoud van de naam van Willem II tijdens de fusiebesprekingen in de jaren zestig en zeventig met Longa en Noad. 

In 1949 stelt het bestuur de Tsjechoslowaakse politiek vluchteling dr. Frantisek Fadrhonc aan als trainer. Het is de start van het tweede gouden tijdperk. Onder diens leiding wordt Willem II in 1952 landskampioen en in 1955 de eerste landskampioen in het betaald voetbal. Vervolgens vergaat het de club sportief gezien wisselend. In seizoen 1962/1963 degraderen de Tricolores, maar winnen nog wel de KNVB beker, waardoor de club tegen Manchester United voor het eerst in een Europees toernooi speelt. In 1967 degradeert Willem II opnieuw, om pas weer in 1979 terug te keren op het hoogste niveau. Gedurende deze grijze jaren plagen financiële zorgen Willem II en in april 1972 zorgt reorganisatie voor de nieuwe naam Sportclub Tilburg/Willem II. De  betaald voetbal-afdeling speelt onder de naam Sportclub Tilburg en de amateurafdeling onder de naam Willem II. Deze gang van zaken is echter zo verwarrend, dat de club reeds in november 1972 teruggaat naar de naam Willem II.

Van zorgen tot bloei
Hoewel Willem II in 1979 weer terugkeert in de Eredivisie, zijn er grote financiële problemen. De club krijgt eind 1981 te maken met een inval van de FIOD en moet flink saneren. Hoewel de club er in 1984 financieel weer goed voorstaat, degradeert Willem II dat jaar opnieuw. Toch wordt vanaf midden jaren 80 een stijgende lijn ingezet en stabiliseert de Tilburgse club in de Eredivisie gedurende de jaren 90. Een kerngezond Willem II viert op 31 mei 1995 de opening van het nieuwe stadion aan de Goirleseweg, door toenmalig burgemeester Gerrit Brokx.

Feest100jarigbestaanWillemIIOnder leiding van trainer Co Adriaanse, speelt Willem II opnieuw Europees voetbal. In 1998 in de UEFA-Cup en in 1999 zelfs in de Champions League. Na dit derde gouden tijdperk  presteren de Tricolores wisselend. In mei 2010 verkeert de club opnieuw in financiële nood en moet de gemeente Tilburg bijspringen middels een subsidieverstrekking. Het beleid van bankier Berry van Gool, algemeen directeur van 2013-2019, zorgt anno 2019 voor een financieel stabiel beleid. 

Archief
Met een informeel moment voor de wedstrijd Willem II-RKC op zaterdag 26 oktober 2019
is het archief formeel overgedragen.
Link naar de website van Willem II.
Link naar de inventaris archiefnummer 272
Link naar blog over historische beelden

Dank aan
Deze blog kwam mede tot stand  dankzij  bijdragen van Thijs Kemmeren en  Harrie Verhoeven.

 

1 comment

Reageren
  1. Joop Geevers | Nov 04, 2019
    Na 1955-1960 CFO van de in Rotterdam gevestigde N.V. Int.Handel en Scheepvaartmij Jan de Poorter te zijn geweest had ik door dat JdP zijn geld uit die door gedegen Commissarissen als dr. Beel/Min.pres. en prof.mr. vder Grinten mede geleide onderneming haalde. Ik vertrok aldaar omdat ik mij niet wilde vestigen in Geertruidenberg waar de dochteronderneming IMG-Ind.Mij.Geer. gevestigd was. Om af te kicken nam ik in Tilburg van Willem Vos-jr. de bedr.econ. reorganisatie op mij van de Lederfabriek Willem Vos & Co, gevestigd achter een woonhuis aan de Goirke straat. In dat woonhuis zat aan zijn bureau dhr. Willems de boekhouder van WV-sr. die de gehele dag aan de telefoon de vele zaken van voetbalclub Willem-II regelde. Vriendelijke Brabantse groeten van Joop Geevers, hobby-auteur van familieboeken; zie de Kon.Bibliotheek <kb.bl> onder Auteur Geevers.

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag