Uit de fotocollectie #7: Foto's op blik

7
23-10-2019
  • uit de beeldcollectie
  • Verschuuren-Van Hoof
  • foto's
  • ferrotypie
  • beeldbank

406_48_0009Op het eerste gezicht lijkt deze foto een gewone, oude foto, zoals er wel meer in onze de Beeldbank te vinden zijn. Wat deze afbeelding echter speciaal maakt is dat het een ferrotypie is: een foto op een dun metalen plaatje.
Een ferrotypie is een foto die rechtstreeks werd gemaakt op een zwart of bruin gelakt blikken plaatje. Het beeld werd aangetrokken door een magneet en is meestal bruin van kleur.  Het procedé werd uitgevonden in 1853 en werd in Europa vooral tussen 1870 en 1910 toegepast. Het waren directe opnames, waardoor het een snelle, maar vooral goedkope vorm van fotografie was.

Ferrotypieën waren dan ook vooral in trek bij reizende fotograferen, die ze vaak als aandenken verkochten. 406_48_0004Hierdoor lieten ook mensen die niet snel naar een fotostudio gingen hun portretten maken op bijvoorbeeld kermissen. De foto's werden meestal in een mooi gedecoreerd kartonnen hoesje meegegeven. Omdat het directe opnames waren, was het uiteindelijke beeld gespiegeld en waren de foto's niet voor elke toepassing geschikt. Geportretteerden werden vaak recht van voren gefotografeerd, zodat niet meteen opviel dat het beeld gespiegeld was. 

406_48_0014

Doordat ferrotypieën snel gemaakt en ter plekke afgeleverd werden, was de kwaliteit meestal niet heel goed. Ze werden niet afdoende gefixeerd en verbleekten daardoor snel. Vaak bevatten ze veel krassen en soms zitten er ook roestplekjes op als ze in vochtige omstandigheden zijn bewaard. 
Ferrotypieën waren vooral bedoeld om in albums te bewaren. Zo ook de foto's in deze blogpost, die afkomstig zijn uit een album van de familie Verschuuren-Van Hoof. Dit is een mooie verzameling familieportretten op blik.
Zoals op deze foto's te zien is, werd er bij een ferrotypie meestal geposeerd voor een witte of beschilderde doek met soms wat decorstukken erbij.

406_48_0013Volgens een notitie in de kaft van het album zijn op de foto's afgebeeld: oma, tantes Cato en Marie van Hoof, moeder Louise en de kinderen Jeannette, Anne, Toosje, Karel en Mia Verschuuren-Van Hoof. 

Louise Verschuuren-Van Hoof was de echtgenote van L.H. Verschuuren, directeur van de Franse school aan de Langestraat nr. 10. De foto's zijn vermoedelijk eind 19de eeuw gemaakt. Bekijk hier de andere foto's uit het album.


Lees ook de andere artikelen 'Uit de fotocollectie'.



Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag