Symposium ‘Maculatuur en miraculen. De Spiegel Historiael in Hilvarenbeek’

49
07-06-2019
  • Hilvarenbeek
  • uit de kaft
  • symposium
  • middeleeuwen
  • maculatuur
Fragment voordat het werd losgemaakt uit het register - fotografie William van der Voort-65- LRHet komt zelden voor dat in archieven een vondst gedaan wordt waarmee een historisch hiaat gevuld kan worden. In 2018 werd in het depot van Regionaal Archief Tilburg zo’n opmerkelijke vondst gedaan. In de perkamenten band van een register uit Hilvarenbeek werd een 14e-eeuws fragment gevonden van de Spiegel Historiael. Dit tot nu toe onbekende fragment is de aanleiding voor het symposium ‘Maculatuur en miraculen. De Spiegel Historiael in Hilvarenbeek’ op donderdag 13 juni in Regionaal Archief Tilburg. De vondst wordt op die dag voor het eerst aan het publiek getoond. (op de foto: het fragment voordat het werd losgemaakt uit het register - fotografie William van der Voort)

RAT_Boek01_WilliamvanderVoort-2 LRDe twee ontdekkers van het fragment zijn Stef Uijens en Daan Doesborgh, beiden afgestudeerd als boekwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam. Beiden doen onderzoek naar voornamelijk middeleeuwse handschriften en zijn als onderzoeker verbonden aan Regionaal Archief Tilburg. Maculatuur, het hergebruiken van fragmenten uit oude boeken of handschriften tot bindmateriaal, komt veel voor in vroege archieven. Vaak gaat het hier om fragmenten van Latijnse bijbels, of andere bekende teksten. Bijzonder wordt het wanneer het fragment een nog onbekend deel blijkt te zijn van de eerste Middelnederlandse wereldgeschiedenis: de Spiegel Historiael. (op de foto: het register uit Hilvarenbeek waarin het fragment is gevonden - fotografie William van der Voort)

De Spiegel Historiael is een omvangrijk werk, het bestaat uit ca. 189.000 regels en beschrijft de wereldgeschiedenis van de schepping tot 1316. Het werk bestaat uit vijf delen (partieën) en heeft drie auteurs. Jacob van Maerlant startte in 1283 en nam de de Eerste, Derde en een deel van de Vierde Partie voor zijn rekening. De Tweede Partie werd voltooid door Philips van Utenbroeke en de Vierde en Vijfde Partie door Lodewijk van Velthem. Het werk is helaas niet volledig bewaard gebleven, enkel van de Eerste, Derde en Vijfde Partie bestaan volledige handschriften. De Tweede Partie is grotendeels in één handschrift overgeleverd, waarvan de lacunes aan te vullen zijn met diverse fragmenten. De Vierde Partie is slechts fragmentarisch overgeleverd en niet compleet.

Daan Doesburgh -rechts- en Stef Uijens bestuderen het fragment in de KB LR(op de foto: Daan (links) en Stef tijdens bestudering van middeleeuwse teksten in de Koninklijke Bibliotheek)
Het in Tilburg ontdekte fragment van de Vierde Partie is opgedoken in het archief van de schepenbank van Hilvarenbeek. De ontdekking leest als een spannend boek. Omdat één zijde van het fragment nagenoeg onleesbaar was, reisden Uijens en Doesborgh naar een universitair lab in Hamburg. Daar werd het bestudeerd met multispectral imaging. Deze methode maakt verloren tekst weer zichtbaar. Het is de eerste maal dat een handschrift uit Nederland op een dergelijke manier onderzocht is. Vergelijkend onderzoek in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en de Universiteitsbibliotheek Leiden leidden tot een duidelijke conclusie: dit bijzondere fragment kan direct in de omgeving van Lodewijk van Velthem, de auteur, geplaatst worden.

Op donderdag 13 juni wordt tijdens een symposium uitgebreid ingegaan op de ontdekking van het fragment. Het wordt op die dag voor het eerst aan het publiek getoond. Sprekers zijn Prof. em. Dr. Jos Biemans (Universiteit van Amsterdam), Prof. Dr. Remco Sleiderink (Hoogleraar Middelnederlandse letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen), Imaging Specialist Ivan Shevchuk (Centre for the Study of the Manuscript Cultures, Universiteit van Hamburg), Dr. Marjolein Hogenbirk (docent-onderzoeker Middelnederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam), en uiteraard Stef Uijens en Daan Doesborgh, die vertellen over hun euforische ontdekking en de conclusies van het onderzoek . Daarnaast is er de mogelijkheid deel te nemen aan een stadswandeling, een depotrondleiding en een restauratie-workshop.

Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 10 juni per mail opgeven: info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Maculatuur 13 juni. Deelname is kosteloos, voor een lunch wordt gezorgd. Houd voor meer informatie onze socials in de gaten. In aanloop naar het symposium worden regelmatig berichten geplaatst.

Flyer RegionaalArchiefTilburg-SymposiumMaculatuur LR

3 reacties

Reageren
  1. Stef | Jun 20, 2019

    Heren, Bedankt voor jullie reacties.

    In deze reactie wil ik graag wat zaken rechtzetten:  

    Gijs: hyper spectral imaging is een verwante maar fundamenteel andere techniek. Hyper spectral imaging maakt meer beelden in een hogere resolutie en is daarom beter geschikt om het materiaal te bestuderen ipv verloren tekst weer leesbaar te krijgen.  

    Johan: we stellen ook nergens dat dit de eerste keer is dat deze techniek gebruikt is. Wél dat het de eerste keer is dat deze techniek op een Nederlands handschrift toegepast wordt. We zijn inderdaad op het spoor van MSI gekomen door het Archimedes-palimpsest. Vervolgens hebben we contact opgenomen met het Lazarus Project (http://www.lazarusprojectimaging.com/), die ons in contact brachten met het lab in Hamburg. Bij het lab in Hamburg vertelde men dat zij het enige MSI-lab in Europa zijn. Zij vertelden ons dat het de eerste keer is dat zij met een Nederlands handschrift werkten.

    Vriendelijke groeten,

    Stef Uijens

  2. Johan Oosterman | Jun 11, 2019

    Hele mooie vondst, en goed dat er een symposium georganiseerd wordt. maar het is zeker niet de eerste keer dat deze techniek wordt toegepast. Het eerste grote en heel goed gedocumenteerde project is de ontcijfering van de Archimedes Palimpsest, een project geleid door Will Noel (toen nog verbonden aan het Walters Art Museum in Baltimore) en anderen. Lees hierover o.m. https://www.researchgate.net/publication/292460192_The_multispectral_imaging_of_the_Archimedes_Palimpsest

    We hebben het hier over onderzoek aan het begin van 21e eeuw, meer dan vijftien jaar geleden dus. En daarna is het al herhaaldelijk en op allerlei plaatsen toegepast, ook om onleesbare teksten leesbaar te maken.

  3. Gijs | May 16, 2019

    Geweldige vondst! Maar pas op met de claim 'eerste maal': Els Kloek en ik hebben in 2011 een akte van huwelijkse voorwaarden met de hyper spectral imager van het Nationaal Archief geanalyseerd. De verrassende uitkomst daarvan staat in Kloeks 'Kenau en Magdalena' uit 2014. En ik kan me niet voorstellen dat wij de eersten waren...

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag