VOL: Tweede serie van Moord en doodslag in het archief

3
14-02-2019
  • rechtshistorische bronnen
  • lezing
  • BHIC
  • rechtsgeschiedenis
  • lezingencyclus
  • Moord en doodslag in het archief

Duimschroeven

Aanmelden voor de lezingenserie kan helaas niet meer. We zitten al aan het maximaal aantal aanmeldingen.


Wegens succes herhaald: Lezingencyclus over rechtspraak door de eeuwen heen        

Regionaal Archief Tilburg, Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) en mr. Erik-Jan Broers (Tilburg Law School, TilburgUniversity) organiseren voor de tweede keer de succesvolle serie lezingen over rechtspraak vanaf de middeleeuwen. De drie bijeenkomsten van Moord en doodslag in het archief worden gehouden in maart en april. Vanwege het succes besloten het BHIC, Regionaal Archief Tilburg en Erik-Jan Broers de serie te herhalen voor degenen die er de vorige keer niet bij konden zijn.

In 2018 werd de serie lezingen voor het eerst gehouden en dat bleek een enorm succes. De vijftig beschikbare plaatsen waren al snel gevuld. Ook in deze serie kan het publiek ademloos luisteren naar de verhalen over de beulsfamilies uit Breda (waarvan sommige leden ook chirurgijn waren om de verdachten tussendoor op te lappen), processen tegen dieren, hoon en laster (‘een scherpe tong is vreeswekkender dan een scherp wapen’), en de strapatsen van Engele Jantje en Klein Truiken. Zij waren lid van criminele bendes die het platteland in de 18e eeuw onveilig maakten. Beiden werden uiteindelijk opgepakt voor vagebondisme. Engele Jantje werd gestraft door ophanging en zijn aangezicht werd geblakerd, Klein Truiken verdween voor 15 jaar in het tuchthuis en werd verbannen.

radbraaktafelTijdens de serie komen vele vormen van strafrecht voorbij. Medewerkers van de twee archieven vertellen over de bronnen waarin deze misdaden en processen beschreven staan. Veel van die bronnen zijn digitaal beschikbaar. In het archiefmateriaal is geen abstract recht terug te vinden, maar ‘recht met een menselijk gezicht’. Recht dat is toegepast op ’echte’ mensen van vlees en bloed die ooit met het strafrecht in aanraking zijn gekomen.

De criminele processen bieden een grote variëteit aan misdaden: van beledigingen, burenruzies en diefstal tot verkrachting, moord en doodslag. Het doel van deze lezingencyclus is om belangstellenden kennis te laten maken met en inzicht te geven in de rechtsgang van vroeger. Daarbij komt bijvoorbeeld aan bod op welke wijze een strafproces werd gevoerd, de verweermiddelen van de verdachte en de werkzaamheden van de beul. Bij de lezingen zijn verschillende soorten archiefstukken zien. Op deze manier wordt niet alleen inzicht verkregen in de strafrechtspraktijk uit voorgaande eeuwen, het is ook een kennismaking met de inwoners van Brabant die zich hebben moeten verantwoorden voor de rechter.

We zitten aan het maximaal aantal inschrijvingen. Aanmeldingen die nog binnenkomen worden op de reservelijst geplaatst.

Geïnteresseerden kunnen zich voor de reservelijst tot en met 26 februari per mail aanmelden via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Moord en doodslag. Deelname is kosteloos (inschrijven kan alleen voor de hele lezingencyclus). Er is plaats voor maximaal 50 deelnemers. De lezingen vinden plaats op:

  • 2 maart van 10.00 tot 12.30 uur (locatie BHIC)
  • 16 maart van 10.00 tot 12.30 uur (locatie Regionaal Archief Tilburg)
  • 6 april van 10.00 tot 12.30 uur (locatie BHIC)
  • Na afloop van de lezingencyclus wordt er -bij voldoende belangstelling- nog een workshop georganiseerd waarin je met het archiefmateriaal (schepenbank) aan de slag gaat. Deze workshop vindt op 13 april plaats bij Regionaal Archief Tilburg en wordt gehouden door Erik-Jan Broers en Astrid de Beer.

Adres BHIC: Zuid Willemsvaart 2, 5211 NW ’s-Hertogenbosch
Adres Regionaal Archief Tilburg: Kazernehof 75, 5017 EV Tilburg

4 reacties

Reageren
  1. Robert | Feb 17, 2019

    Ik meld mij bij deze graag aan voor de 3 lezingen over "Moord en doodslag".

    mvg

    Robert J. van den Bogaard

  2. jan | Feb 17, 2019
    Dit lijkt mijn een interresante cursus, ik heb namelijk ook een wandelroute over scherprechters in ‘s-Hertogenbosch, daarin staat een leuke anekdote over een strafzaak van werknemer die aan de Sint-Jan kathedraal aan het werken was. Die liet een stuk steen naar beneden vallen op een passant die daarbij het leven liet. De familie spandden een rechtzaak aan om deze werknemer aansprakelijk te stellen, de werknemer werd schuldig verklaart door de rechter. Deze steldde voor aan de familie als genoegdoening dat een van de familieleden op de zelfde plek naar beneden mocht springen boven op de dader, daar hebben de familieleden toch maar vanaf gezien.
  3. Ad | Feb 17, 2019

    Wilt u mij inschrijven voor 16 maart a.s.  A.Otten.  Bvd.

  4. wilma | Feb 16, 2019

    Geachte, ik wil mij graag opgeven.

    wilma de groot

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag