De studie van Jan Douwes naar militaire tehuizen in Tilburg

13
11-01-2019
  • Tilburg
  • tehuizen
  • militairen
  • archiefonderzoek
  • aanwinst
Katholiek Militair Tehuis (KMT)

Onderzoek van Jan Douwes (1940-2018)
Jan Douwes overleed begin van dit jaar 2018. In augustus 1940 werd hij geboren in de toenmalige Zomerstraat. Samen met zijn vriend Harrie Verreijken heeft hij jarenlang onderzoek gedaan naar de  twee militaire tehuizen in Tilburg.


Katholiek Militair Tehuis (KMT)

Vanaf mei 1913 werd Tilburg garnizoensstad. Het KMT werd in 1912 gevestigd op de hoek van de Paterstraat/ Capucijnenstraat en in mei 1913 in gebruik genomen. De Capucijnen hebben een belangrijke rol gespeeld bij de geestelijke zielzorg van de militairen. Daarnaast waren er vormen van ontspanning: een schietbaan, een zangvereniging, toneel en een leestafel. Pas later kwamen de radio en televisie.

In april 1913 werd een garnizoen in Tilburg gelegerd in de (Kromhout)kazerne aan de Bredaseweg. Tijdens de Eerste Wereldoorlog groeide het aantal ingekwartierde militairen fors. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het tehuis gesloten en  in 1945 heropgericht.

Even werd het gebouw gebruikt voor de 'heropvoeding' van NSB kinderen. 

De weinige militairen bezochten het KMT nauwelijks en het gebouw werd tot 1961 gebruikt door jeugdwerk Don Bosco.

Vanaf die tijd tot heden zijn dierenartsen werkzaam in het gebouw Den Herd.

 Protestants Militair Tehuis aan de Olijfstraat


Protestants Militair Tehuis (PMT)

Vanwege de vestiging van een garnizoen in Tilburg werd in juni 1913 een tehuis voor protestanten in de Zomerstraat geopend, dat in 1916 al weer werd gesloten. Voor de rekruten van niet-katholieke huize werd na de oorlog een houten barak in de Lennepstraat ingericht. Hier brachten ze hun vrije tijd door. In maart 1959 opende de nieuwbouw in de Olijfstraat.


Documentatie KMT en PMT
Het jarenlange onderzoek van Jan Douwes heeft niet geleid tot een uitgave. Mede daarom heeft zijn weduwe zijn onderzoeken overgedragen aan het Regionaal Archief Tilburg. De documentatie wordt opgenomen in de collectie 399.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag