Jaaroverzicht 2018: in vogelvlucht door onze bezigheden

3
27-12-2018
  • jaaroverzicht
  • terugblik
  • 2018
  • overzicht
 webcareteam-regionaal-archief-tilburg vlogAl vroeg in het jaar 2018 ontvingen we het complete archief van de Carnavalsstichting Tilburg, een prachtige schenking. Dit werd even later gevolgd door nog een vrolijk moment: de uitslag van het bezoekersonderzoek was binnen en wat bleek? Onze score op bezoekerstevredenheid was met twee punten gestegen tot een 8. Daar zijn we zéér gelukkig mee, en het sterkt ons in de gedachte dat onze dienstverlening gewaardeerd wordt.
In februari startten we met vloggen (zie het vlogteam hierboven). Door het jaar heen publiceerden we regelmatig een filmpje waarin we uitleg gaven, iets moois of grappigs lieten zien of een activiteit aankondigden. In totaal maakten we 18 vlogs.
overdracht Besty Cloin 1In Dongen namen we het negatievenarchief van Betsie Cloïn in ontvangst. Betsie is een begrip in Dongen en legde de gemeente tientallen jaren vast op de gevoelige plaat.

Burgemeester Theo Weterings kwam in februari kennismaken, twee en een halve maand na zijn aantreden. Een mooi bezoek, waarbij hij een schilderij uit de collectie van het Stadsmuseum uitkoos voor zijn nieuwe werkkamer.

We konden in het voorjaar beginnen met een groot project: het digitaliseren van archief 14 Schepenbank Tilburg en Goirle 1408-1811. Hiervoor moest het archief eerst gerestaureerd en geconserveerd worden. We houden de vorderingen bij op de website.

Nieuw was de serie lezingen Moord en Doodslag in het archief, dat we met het BHIC en Erik Broers van Tilburg University organiseerden. Een groot succes! Kon je er in 2018 niet bij zijn? Niet getreurd, in 2019 volgt een herhaling.
Het was niet allemaal feest: door de AVG en het auteursrecht waren we genoodzaakt om materiaal offline te halen. Gezinskaarten en veel foto's waren ineens niet meer te raadplegen. Alle archieven in Nederland zitten hiermee.

Voorkant van één van de albums Bertje EijgenraamIn mei konden we melden dat de vele albums van Bertje Eijgenraam gedigitaliseerd zijn en online te raadplegen. Bertje werkte in het wijkcentrum van de wijk De Koningswei en ze legde plakboeken aan van de activiteiten en gebeurtenissen in de wijk. Belangrijk materiaal van een verdwenen wijk.
Zoals elk jaar gingen we ook in 2018 op stap met de vrijwilligers van het archief. Onze coördinator van de vrijwilligers had een uitstapje naar het Openluchtmuseum in Arnhem georganiseerd.

Nog voor de zomervakantie organiseerden we een publieksdag over taal "Taal ende Teken' met lezingen, workshops, een les gebarentaal een kleine expositie en een proeverij.

863_1We maakten kennis met de 'dames van archief 863', Kitty, Roos, Marlies, Maartje en Elly. Zij maken archieven klaar voordat ze gedigitaliseerd worden. En we hadden te kampen met de extreme hitte van deze zomer!
Onze scanstraat werkte echter flink door, zodat we in juli 1 miljoen scan van het Gemeentebestuur Tilburg 1938-1985 online konden plaatsen. Een megaprestatie.

Nog een mijlpaal: in augustus zijn we gestart met het online aanvragen van archiefstukken. En als we dan toch bezig zijn met mijlpalen: op 16 september zaten we precies 30 jaar in ons mooie gebouw aan de Kazernehof. We blogden over de geschiedenis van ons pand en we haalden herinneringen op. Omroep Tilburg maakte opnames om het heuglijke feit vast te leggen.
Vrijwilliger Wim de Bakker vond mogelijk de oudste persoon uit de zestiende eeuw (in onze collectie dan).

20181020_100527-klein Open dagSamen met de jarige heemkundekring Carel de Roy (70 jaar!) zetten we de dorpen Alphen en Riel in de schijnwerpers tijdens onze jaarlijkse Open Dag. Elk jaar draait onze open dag om een gemeente of dorp uit ons werkgebied.

En nog meer samenwerking: met Tilburg Cobbenhagen Center startten we een onderzoeksgroep rondom vrouwen die tijdens de oorlog in het verzet hebben gezeten. Dit project loopt nog door in 2019. We gaan hier zeker meer van horen!
Fotograaf Wil van Dusseldorp en onze collega's van Beeld en Geluid werkten hard aan een prachtige tentoonstelling in het TextielMuseum. In een overzicht van zijn foto's werd een mooi beeld geschetst van de ontwikkeling van Tilburg in 40 jaar, met extra aandacht voor de industrie die zich hier vestigde, de architectuur en de kunst en cultuur in de stad.
symposium Uit de kastTerwijl de tentoonstelling nog liep (en veel in de pers verscheen), vulde onze studiezaal zich met ruim 80 deelnemers aan het symposium 'Uit de kast!'. Tijdens een zaterdagmiddag waren er vele lezingen over onderzoek in archiefbronnen naar homoseksualiteit. We ontvingen veel complimenten over deze dag. Ook dit gaat een vervolg krijgen, want één van de sprekers van de middag publiceert in 2019 zijn boek naar aanleiding van onderzoek in onze collectie.
Er werden flinke stappen gezet in het project Vele Handen en we vernieuwden de Wiki Midden-Brabant (voorheen Tilburg Wiki) in samenwerking met Tilburg University.

Kort op elkaar ontvingen we de burgemeester van Loon op Zand en de wethouder van Geertruidenberg.
Mathe tijdens Dag digitale duurzaamheidOp 29 november haakten we aan bij de internationale Dag van de Digitale Duurzaamheid. Onze medewerker e-depot organiseerde een studiemiddag voor vakgenoten en medewerkers van gemeenten.
En wist je al dat de inschrijving van de Lanciersprijs weer geopend is? De uitreiking is pas in april 2019, maar nu zijn er al circa tien inschrijvingen binnen.

Rest ons jullie een heel goed 2019 te wensen. Wij zitten alweer vol met ideeën voor het nieuwe jaar, dus ook dan kom je ons weer regelmatig tegen met activiteiten. Een mooi uiteinde gewenst.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag