Kerkelijke archieven uit Hulten en Molenschot veilig gesteld

7
13-12-2018
  • Rijke Roomse Leven
  • Molenschot
  • kerken
  • hulten
  • Gilze en Rijen
  • aanwinst
KerksluiParochie van de Heilige Anna Molenschottingen
Steeds meer katholieke kerken sluiten in Noord-Brabant. Voor het kerkgebouw wordt vaak een andere bestemming gevonden, maar voor de bijbehorende archieven die het verhaal van de katholieke gemeenschap vertellen niet.
Gelukkig kunnen wij vertellen dat recent  twee kerkelijke archieven uit Molenschot en Rijen zijn veilig gesteld bij het Regionaal Archief Tilburg.

Parochie Heilige Anna Molenschot (2846)
Wie kent de spreuk niet: met Sint Anneke gaat ieder Anneke om ’n manneke en ieder manneke om ’n Anneke”? In de bijbehorende kapel wordt nog steeds menig kaarsje opgestoken om een huwelijkspartner te verkrijgen.  In de zestiende eeuw stond in Molensloot reeds een kapel gewijd aan de heilige Anna. Pas in 1879 werd Molenschot een zelfstandige parochie en in 1887 verrees de Heilige Annakerk. Oorspronkelijk was het een kruiskerk, maar bij de wederopbouw van de kerk na de Tweede Wereldoorlog, werden in 1953 twee zijbeuken toegevoegd. De kerktoren is op last van de Duitse bezetter met negen meter ingekort. In 2001 werd de parochie samengevoegd met die van Rijen en Hulten tot de Heilige Geestparochie. In 2010 is de kerk volledig gerestaureerd.
Link naar de archiefinventaris 2846.

Parochie Heilige Gerardus Majella te Hulten (2845)
Deze kerk is in juni 2013 gesloten. In mei 2013 werd nog het honderdjarig bestaan van de Hultense parochie gevierd. In oktober 2014 werd in het gebouw de Gerarduskapel, een stilteruimte, geopend.

De eerste kerk te Hulten werd in 1914 gebouwd. Het verhaal gaat dat de boer die zijn grond ter beschikking stelde voor de bouw van de kerk, als voorwaarde aan deze schenking verbond dat de kerk aan de kort daarvoor heilig verklaarde Gerardus Majella (heilig verklaard in 1904) gewijd zou worden. In Hulten ontstond een bedevaartsoord naar deze Gerardus, alsmede een broederschap welke zijn naam droeg. Deze broederschap werd bijzonder populair onder Tilburgenaren - in 1938 telde de broederschap liefst 1200 Tilburgse leden, die met hun contributie fors bijdroegen aan het onderhoud van de kerk in het kleine Hulten.
In 1944 werd de kerk verwoest bij geallieerde bombardementen die de nabijgelegen vliegbasis Gilze en Rijen op de korrel namen. De katholieke plattelandsjeugd verbouwde daarop een nabijgelegen schuur tot kerk. In 1951 werd de huidige kerk in gebruik genomen. Sinds 2001 maakte Hulten tezamen met Rijen en Molenschot deel uit van de Heilige Geestparochie.
Link naar de archiefinventaris 2845.


 

 

2 reacties

Reageren
  1. luud | Nov 24, 2023
    @Ton Daar kunnen we helaas geen antwoord op geven omdat we dat niet weten. Achtmaal ligt ook buiten ons werkgebied. Je zou het eens kunnen proberen bij onze collega's van het West-Brabants Archief in Bergen op Zoom. Mogelijk beschikken zij wel over deze informatie.
  2. Ton Putter | Nov 15, 2023
    Geachte, Mijn vraag is kort. Is bekend wie de maker of schilder was van de kruisweg die nu in de kerk van Achtmaal han

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag