Mariakapel op duikbasis Moerle aan de Gilzerbaan ingezegend

11
09-10-2018
  • studenten
  • Tilburg
  • Moerle
  • Mariakapel

Op vFotograaf onbekendrijdag 5 oktober 2018 werd de herbouwde Mariakapel op het landgoed Moerle door de bisschop Gerard de Korte ingezegend. De oorspronkelijke kapel werd in het oorlogsjaar 1943 gebouwd. Voor het ontwerp tekende toen de Goirlese architect Jos Bedaux (1910-1989). Het gipsen beeld van Maria werd vervaardigd door pater Frans Siemer. De kapel met het beeld van Frans Siemer ging na de oorlog verloren.

Initiatiefnemers voor de bouw van de oorspronkelijke kapel in 1943 waren leden van het Brabants Studenten Gilde.Het Brabants Studentengilde van Onze Lieve Vrouw, opgericht in 1926, was geen doorsnee vereniging. Het gilde had een eigen stijl en sfeer en paste in het katholieke emancipatorisch denken uit die tijd. De onderdrukking van de katholieken was voorbij. Tegelijkertijd bestond er bij de leden van het gilde een romantische hang naar het verleden naar het onbedorven Brabant. In de zomermaanden kwamen de studenten bijeen tijdens een studiekamp in een dorp of stad in Noord-Brabant, de zogenaamde landdagen. Meisjesstudenten, ook wel nichtjes genoemd, konden ook aan deze landdagen deelnemen. De week werd benut voor contact met de lokale bevolking en studie. De zomerse landdagen droegen bij aan het ideaal van de vorming van een nieuwe elite, de katholieke intellectuele Brabanders. Vanaf 1933 kwam daar een extra dimensie bij door het bouwen van een Mariakapel. Tussen 1933 en 1959 bouwde het gilde 23 kapelletjes. 

Het landgoed Moerle was eigendom van de familie van Nunen. Jan van Nunen (1916-2003) was apotheker op de Heuvel in Tilburg. In zijn studententijd was hij lid van het Brabants Studentengilde. Hij was het die enkele studenten tijdens de oorlogsjaren liet onderduiken op Moerle. De kapel uit 1943 was niet van duurzame materialen gebouwd, dit keer na 75 jaar later wel. In plaats van het beeld van Frans Siemer staat er nu een beeld in van Hans Claesen. Bij het overlijden van zijn vader trof Hein van Nunen in de nalatenschap foto’s aan uit 1943. Die foto's schonk hij in 2012 aan het Regionaal Archief Tilburg. De foto's zijn te zien op de Beeldbank en in een speciaal ingericht informatiecentrum op het landgoed Moerle.

 Link naar het tijdschrift InBrabant

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag