Gemeentebestuur Tilburg 1938-1985 online: 1 miljoen scans

5
19-07-2018
  • archieven
  • archief
  • Tilburg
  • scanstraat
  • gemeentebestuur
  • digitalisering

Scanstraat Regionaal Archief TilburgRegionaal  Archief Tilburg stelt de komende jaren weer veel archiefbronnen digitaal beschikbaar. In 2016 werd bij ons een scanstraat ingericht en in gebruik genomen om steeds meer te kunnen digitaliseren. Inmiddels draait de scanstraat op volle toeren en zijn nieuwe vormen van dienstverlening ontwikkeld en uitgerold: bezoekers van de studiezaal kunnen voortaan gedigitaliseerde exemplaren krijgen in plaats van kopieën op papier en de scanning on demand service voor gemeenten is aanzienlijk verbeterd doordat het scanproces in eigen beheer uitgevoerd wordt.  

Daarnaast zijn we in april 2016 begonnen met het digitaliseren van één van de meest geraadpleegde archieven uit de 20e eeuw: het 190 meter lange archief van gemeentebestuur Tilburg 1938-1985. Beter bekend als archief 484. Begin van dit jaar was het klaar, waarbij er meer dan 1 miljoen (!) scans zijn gemaakt. Overigens niet alleen door onszelf, want onze scanstraat heeft wel zijn beperkingen. Zo kunnen we geen ingebonden delen digitaliseren en stukken groter dan A0. In totaal betrof het hier 16% van het gehele archief dat we hebben moeten uitbesteden, wat neerkomt op 180.000 scans. De rest is dus door onze medewerkers uitgevoerd en dan hebben we het over 162 meter en 830.000 scans. Wat een prestatie!

Vanwege de omvang kon dit archief niet ineens gepubliceerd worden op de website. Daarvoor waren technische aanpassingen nodig en dat is de afgelopen maanden gerealiseerd. Alles staat nu online, met uitzondering van de stukken die niet openbaar zijn. Dat spreekt voor zich. Daarvoor zal je moeten wachten totdat de betreffende termijn is verstreken. Daarom zie je ook dat het aantal scans wat op de website staat afwijkt van datgene wat er werkelijk is gedaan.

Burgemeester vd MortelKom eens een kijkje nemen in dit gedigitaliseerde archief. Zo kun je de stukken bekijken over de ontwikkeling van het gemeentebestuur voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Je komt alle burgemeesters tegen die we in die periode hebben gehad, zoals J. van de Mortel. Tevens kun je de organisatiestructuur van de secretarie inzien met alle acht afdelingen. Zo hield de vierde afdeling zich bezig met het armwezen. Naast de secretarie kende de gemeente Tilburg een aantal diensten en bedrijven. In totaal waren dat er 25, met onder andere Energiebedrijven, Slachtplaats, Bedrijf Publieke Werken, Gemeentepolitie en de Volkscredietbank. Vervolgens kun je ook digitaal inzien de bouw van het nieuwe stadhuis aan het Stadhuisplein in de jaren ’60, de afbraak van Koningswei en de bouw van de Stadsschouwburg.

Natuurlijk mag de Sloop textielfabriek Pieter van Dooren 1975achteruitgang van de textielindustrie niet ontbreken met als resultaat dat diverse fabrieken werden gesloopt, zoals die van Pieter van Dooren aan de Hilvarenbeekseweg rond 1975. Het is er allemaal. Of wat dacht je van de Tilburgse Kermis door de jaren heen. Zie hoe de stad zich na de Tweede Wereldoorlog tot medio jaren tachtig heeft ontwikkeld. De moeite waard om er digitaal een bezoek te brengen.

1 comment

Reageren
  1. Berry | Jul 23, 2018
    Niet alleen voor de geïnteresseerden van de Tilburgse historie interessant, maar ook voor de mensen die zich bezig houden met de omliggende gemeenten. Ik heb al wat interessante zaken gevonden m.b.t. de geschiedenis van de kleine buurman Gilze en Rijen. Dit is wel een megaklus geweest! Hulde!

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag