Alle notariële archieven gedigitaliseerd

11
06-07-2018
  • Udenhout
  • Tilburg
  • Terheijden
  • Raamsdonk
  • Oosterhout
  • Oisterwijk
  • Moergestel
  • Loon op Zand
  • Hooge en Lage Zwaluwe
  • Hilvarenbeek
  • Gilze en Rijen
  • Geertruidenberg
  • Dongen
  • Diessen
  • Chaam
  • Baarle-Nassau
  • Alphen
  • Berkel-Enschot
  • Notariële archieven

Akte Notarieel TilburgNa ruim zeven jaar voorbereiden, digitaliseren en publiceren zijn alle notariële archieven van Regionaal Archief Tilburg online. Daarmee behoren we tot één van de weinige archiefdiensten in ons land die dat allemaal voor elkaar heeft gekregen. We begonnen in 2011 met het notarieel van Berkel-Enschot en we zijn begin dit jaar geëindigd met een aanvulling op het notarieel archief van Gilze en Rijen. In totaal zijn er 18 archieven gedigitaliseerd met een totale lengte van 221 meter. Het aantal scans kwam daarbij uit op meer dan één miljoen. Om exact te zijn: 1.113.000 scans. 

Notarissen maken officiële akten op, die verzameld worden in een notarieel archief. Vóór het computertijdperk werden samenvattingen gemaakt van elke akte om deze snel terug te kunnen vinden. Dat heet een repertorium of repertoire. Deze samenvattingen leveren nu een onmisbare toegang tot de vele akten en de informatie die daarin staat. Als de gegevens uit die samenvattingen in een online database staan, kunnen we heel snel allerlei informatie over koop en verkoop van panden, overlijdens en erfenissen, eigendom van land en goederen terugvinden. Zo is de geschiedenis te reconstrueren van een stuk grond, een huis of een familie. 

Voordat een notarieel archief online komt moesten we deze eerst nakijken op materiële staat en toegankelijkheid. Want dat zijn de voorwaarden van Regionaal Archief Tilburg voordat er überhaupt gedigitaliseerd mag worden. De omslagen en archiefdozen moeten zuurvrij van aard zijn om het behoud van het materiaal te waarborgen en daarnaast werd er ook gecontroleerd op touwtjes, nietjes, plastic, etc. Volgende stappen waren het beschrijven van de bijlagen, controle op de volgorde van de aktes, op gesloten testamenten en of de tekst niet te dicht bij de rug van een boek zat. Als dat laatste het geval was, moesten we de band van het boek laten losmaken door een restauratieatelier (DP Conservation en het voormalige De Tiendschuur), zodat er optimaal gedigitaliseerd kon worden. Door alles wat we tegenkwamen moesten we tenslotte ook de inventaris bijwerken. Kortom, er komt heel wat bij kijken voordat we over kunnen gaan tot het daadwerkelijke digitaliseren. Maar dan staan de digitale beelden nog niet op de website. Daarvoor dienen de digitale beelden geüpload te worden in een systeem, waarin we onze digitale beelden opslaan. Vervolgens worden ze daar gekoppeld en dan pas staan de beelden op onze website.  

Begin 2011 vond de voorbereiding plaats van het allereest notarieel archief en dat was Berkel-Enschot. Overigens was dat meteen de kleinste van de hele serie notariële archieven met slechts 0,1 meter en nog geen 400 scans. Meteen daarna volgde Alphen en Tilburg. Dat laatste was met 73 meter en 320.000 scans meteen de grootste. Het duurde ruim twee jaar voordat dit gedigitaliseerd was, Akte Notarieel Baarle-Nassaumaar het resultaat mag er wezen. Ondertussen werd in 2012 nog even notarieel Gilze-Rijen onder handen genomen. In 2013 vond dan de afronding van notarieel archief Tilburg plaats. Vervolgens gingen we het jaar daarop verder met de digitalisering van Baarle-Nassau, Chaam en Diessen. Maar we zijn er nog niet, want in 2015 vond de voorbereiding van een zestal notariële archieven plaats die in 2016 gedigitaliseerd en gepubliceerd werden. Het betreft hier Geertruidenberg, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout. Tenslotte werd vorig jaar de hand gelegd aan de laatste vijf archieven van de notarissen van onze collectie. Dat waren die van de gemeente Dongen, Hooge en Lage Zwaluwe, Oosterhout, Raamsdonk en Terheijden. Dacht dat je alles gehad had kwamen er nog diverse aanvullingen binnen en dat is de afgelopen maanden verwerkt. Een enorm project waar met plezier aan gewerkt is en een enorme toevoeging is voor onderzoek. Neem eens een kijkje in de digitale wereld van deze notariële archieven.

8 reacties

Reageren
  1. luud | Dec 18, 2020
    @Marie Dank voor je reactie. Ik heb de link verwijderd want dat leek op sluikreclame... 
  2. Marie | Dec 16, 2020
    Goed om te lezen dat deze notariële zaken gearchiveerd zijn. Zo zijn ze veilig opgeslagen en kan er niet mee gebeuren. Ik ben benieuwd of andere regio's ook gaan volgen. 
  3. Stef (Regionaal Archief Tilburg) | Jul 27, 2018

    @Frank,

    De scans zijn op onze website in te zien door in 'zoeken in archieven','notariële archieven' als zoekterm in te voeren. Door een plaats en vervolgens een notaris aan te klikken kom je bij de scans.

    Ik hoop dat het zo duidelijk is. Mocht je niet er niet uitkomen stuur dan een mailtje naar infoATregionaalarchieftilburg.nl. Via de mail is het namelijk mogelijk om een antwoord met links te versturen.

    Met vriendelijke groet,

  4. Annette | Jul 23, 2018

    Gefeliciteerd, wat een prestatie. De vraag blijft hoe kunnen we deze inzien? Digitaal of moet men in Tilburg zelf gaan Kijken??

    Graag hoor ik het via de mail even zodat we ook dit kunnen toevoegen en verwerken.

    Bij voorbaat dank, ook dank aan degene die dit monniken werk hebben verricht.

    Annette Spijkers, Boxtel

  5. Frank | Jul 22, 2018

    Chapeau en petje af voor deze klus.

    Als U zegt ge-digitaliseerd, bedoelt U dan dat er cans of foto's van de notariële archieven gemaakt zijn in te zien zijn?
    Of zijn ook de teksten digitaal op te vragen en te doorzoeken?

    Wanneer en hoe kunnen wij deze nieuwe aanwinsten inzien ?

    Met vriendelijke groet,
    Frank Coolen

  6. george eras | Jul 12, 2018

    Het gebruik maken van het werk van de vele vrijwilligers van het archief tijdens het 200 jaar Tilburgse Textielindustrie project, heeft veel ertoe bijgedragen dat het project zo inhousvol kon worden voltooid. 

    Bewondering voor het volhardend doorwerken dat nog generaties van onderzoekers gaat helpen in hun projecten.

    ook vond ik feiten en details over voorouders die nieuwe inzichten in oude kwesties gaven,

    hartelijk dank,

    george eras, rotterdam

  7. Els | Jul 11, 2018

    Geachte...

    Mijn complimenten met het verzetten van zo'n enorm karwei! 

    Daar zijn we natuurlijk heel blij mee, maar....

    Hoe zoek ik online naar een notariële akte van mijn voorouders? 

    Kan dat ook op een mobiele telefoon? 

    Kunt u mij uw reactie per e-mail sturen?

    Vriendelijke groet,

    Els van den Nouweland

  8. Rob van Putten | Jul 10, 2018
    Dat is wel een felicitatie waard! Na al die droevige berichten naar aanleiding van de AVG hebben we tenminste weer iets om vrolijk van te worden. Voor wie het nog niet wist: notariële archieven zijn een onuitputtelijke bron van informatie. 

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag