De Besterdse MULO 1944-1946

7
23-05-2018
  • wederopbouw
  • aanwinst
  • Goirle
  • Tilburg
  • middelbaar-onderwijs
  • mulo
  • onderwijs
The DuckOp maandag 21 november 1944 publiceert frater M. Joannes Climacus een kort woordje aan zijn jongens van de Besterdse MULO in het contactblaadje: In afwachting van betere tijden, voorlopig dit blaadje om met elkaar in contact te houden. Het Parool bericht op dezelfde dag over razzia's in Rotterdam en de voedselpositie in de steden. Tilburg is op dat moment al bevrijd en daarom roept de frater de jongens op: Put daar de kracht om te worden oerdegelijke jongens, waaruit mannen groeien, die kerk en staat kunnen steunen bij het moeilijke werk van de opbouw. Het hoofd van de Besterdse MULO frater Johannes werd tijdens de Tweede Wereldoorlog als gijzelaar in Haaren gevangen gehouden. Tijdens een les had hij zich negatief uitgelaten over de Duitse bezetting. Naast fraters kende de MULO ook leken als leraren zoals meneer Sprockel.

Jan Vekemans uit Goirle heeft op de Besterdse MULO gezeten. Wanneer je na de lagere school wilde doorleren, moest je of naar de stad Tilburg of naar een internaat. Het was niet echt logisch om vanuit Goirle naar de Besterd te gaan, want in Korvel aan de Goirlese kant was ook een MULO.  Maar daar konden in die tijd niet alle leerlingen geplaatst worden omdat het gebouw van de MULO gedeeltelijk was geconfisqueerd door de Duitsers. Een neef van de familie frater Eduard verving de gegijzelde frater Johannes als hoofd van de MULO en haalde neef Jan naar de Besterde MULO. Ook jongens uit Oisterwijk kwamen naar Tilburg toe. Het gezin Vekemans woonde toen in de Bergstraat in Goirle. Vader Vekemans had een schildersbedrijf. Op de fiets dwars door de stad ging Jan als twaalfjarige naar school, gelukkig nooit op houten banden.

Al die jaren heeft Jan Vekemans het contactkrantje van de Besterdse MULO bewaard en kwam het de uitgave onlangs naar het Archief brengen. 
Titus Brandsma
De tekeningen en verhalen in het contact-krantje passen geheel in de jaren 1944-1946. Een militair voertuig The Duck wordt beschreven evenals oorlogsslachtoffer Titus Brandsma (1881-1942).  En dan eindelijk is er vrede in heel Nederland in mei 1945.

Het archiefnummer is 1660.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag