Fotowand #8: Vrijheid van drukpers is voor degene die de drukpers bezit

7
07-09-2017

Plakken van de Muurkrant. Foto: J. WeverEen plakker in actie! Helaas een van de weinige actiefoto’s van het daadwerkelijk plakken van de Muurkrant.

Als de krant was uitgeschreven en gedrukt gingen de gedrukte exemplaren naar een adres waar een paar mensen de kranten gingen vouwen. Dat gebeurde op een speciale manier zodat het plakken een stuk eenvoudiger was en je niet al plakkende in de slag moest met dat grote vel papier. Als alle kranten gevouwen waren volgde de verspreiding naar abonnees en de verschillende plakploegen. Soms kwamen de plakploegen de kranten ophalen.

Het plakken van de muurkrant vond plaats in groepjes van twee. De gevouwen kranten, de kwast en emmer met plak moesten allemaal mee. Twee personen had je wel nodig. De manier van vouwen maakte het plakken eenvoudiger. De muurkranten werden door de plakploegen opgehaald of ze werden soms thuis  bezorgd.

Krantenmuur. Foto: J. WeverEr waren vaste punten waar je de kranten plakte. Zoals op de foto te zien is plakte je in de meeste gevallen over de vorige krant heen. Je ziet hier ook dat er geprobeerd is om vorige versie weg te krabben. Dat was een heidens karwei en gebeurde maar zelden.

Een lid van de plakploeg plakte de krant en de ander hield de omgeving in de gaten. Plakken was illegaal en de politie kon altijd weer opduiken. Het plakken was betrekkelijk eenvoudig en ging snel.

De keuze van plakpunten viel voornamelijk op openbare gebouwen, leegstaande panden, electriciteitshokjes, plaatsen waar al meer geplakt was e.d. Het had het meeste effect als de muurkrant op plaatsen hing waar veel mensen langs kwamen en hij duidelijk in beeld hing. Plakken op particuliere panden gebeurde eigenlijk alleen maar als de eigenaar daar toestemming voor gaf. In sommige gevallen plakte de eigenaar zelf een krant op zijn muur.

Als je opgepakt werd was de politie vooral geïnteresseerd in de locatie van de drukkerij. Die locatie was maar bij een heel selecte groep bekend. De meeste plakkers hadden geen idee.

De bovenste foto is waarschijnlijk genomen in de wijk Oerle.

Deze blogpost maakt deel uit van een serie over de fotowand in de studiezaal van Regionaal Archief Tilburg in aanloop naar de Manifestatie:  GEEN CENSUUR AAN DE MUUR. Voor meer informatie klik op de link.

Eerdere blogposts in deze serie:
Atoomstroom, boze droom!
Geen pasjeswetten maar gelijke rechten!
Studenten verstoren bijeenkomst rectoren in 't Wit Paardje
Lindeboom Heuvel wordt gekapt voor ondergronds fietsenrek

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag